Technologie als uitweg
Foto: SpaceX Raket
Terwijl beleggers zich zorgen maken over de huidige problemen, doen ze er beter aan om vooruit te kijken naar de toekomst, en wat de technologie in petto heeft, zegt Nico Pantelis..

U heeft het al vaker in onze columns kunnen lezen: de huidige staat van ons financiële systeem is benard, en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. De wereldwijde schuldenberg is megalomaan, terwijl de economie opnieuw tot stilstand lijkt te komen. Dat beleggers zich in dit klimaat niet op hun gemak voelen, begrijpen we maar al te goed. De sentimentsmetingen van de jongste tijd liegen er niet om: u maakt zich grote zorgen over de toekomst. Maar we zijn er niet helemaal van overtuigd dat deze zorgen volledig terecht zijn.

We zijn de eerste om toe te geven dat de huidige situatie soms uitzichtloos lijkt. Meer nog, we waren zelfs de eerste analisten om beleggers te wijzen op een voorzichtige aanpak. Bovendien adviseerden we fysiek goud en zilver, als een van de weinigen, ter bescherming van het vermogen. Die verzekering kwam in de afgelopen decennia goed van pas. Maar beleggen doe je niet enkel door te blijven kijken in de achteruitkijkspiegel. Een belegger moet ook durven kijken naar de toekomst. En wat ons betreft oogt die niet altijd even somber.

We hebben alle crisissen en economische achteruitgang uit het verleden onderzocht. En steeds wist de negatieve trend te keren naar een positieve uitkomst. De belangrijkste drijfveer achter deze ommezwaai was in bijna alle gevallen technologie. De ontwikkeling van nieuwe goederen of diensten zorgden ervoor dat de economie uit ’t slop werd getrokken, om een volgende groeispurt te ondergaan. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was dit telkens het geval, maar ook na de oliecrisis uit jaren zeventig of zelfs naar het barsten van de technologiebubbel, was het technologie die ons de volgende groei-impuls bezorgde. En we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dit vandaag opnieuw tot een realistisch scenario behoort.

De oorzaak hiervan is niet zo apart: een crisis zet de gemeenschap ertoe aan om vernieuwing door te voeren aan bestaande structuren of systemen. Ook vandaag zien we dergelijke technologische vernieuwing ontstaan in diverse segmenten van de maatschappij. Het internet mag dan wel in grote mate zijn uit ontwikkelt op uw pc, de toepassingen van internet in dagelijkse toestellen en apparaten (Internet of Things) staat nog maar in z’n kinderschoenen. Deze automatisatie kan voor een enorme inhaalslag zorgen, maar bovenal voor een nieuwe groeispurt van het online domein.

Technologie krijgt inmiddels ook z’n impact op het traditionele productieproces. Via de nieuwe technologie van 3D printing wordt het plots mogelijk om productiefabrieken compleet anders, en vooral efficiënter in te richten. Deze verbetering zal zorgen voor een versnelling van het traditionele productieapparaat, een systeem wat al enkele decennia amper voortgang heeft geboekt. Bovendien kan iedereen met een 3D software nieuwe producten ontwerpen en laten produceren. Denk eens aan de mogelijkheden die dit biedt. Er gaat een nieuwe wereld aan potentieel open.

Maar ook op vlak van duurzaamheid van onze maatschappij komt technologie een handje toesteken. Zo gaat de ontwikkeling van elektrische wagens bijzonder snel. Tesla Motors heeft de auto-industrie op z’n kop gezet. De vernieuwing is er nog maar pas begonnen. Want straks kan je op basis van zonne-energie zorgeloos en gratis rondrijden in je wagen. En dan kan je ook nog eens beslissen om zelf te rijden, of om je automatische piloot het stuur te laten overnemen, zodat je kan werken of relaxen tijdens de rit. Er staan enkele revoluties aan ons voordeur, zoveel is zeker.

Een andere revolutie komt overigens ook uit de hoge hoed van Elon Musk, topman van Tesla Motors. Hij presenteerde onlangs zijn concrete plannen om te reizen naar de planeet Mars, om daar de eerste kolonie te vestigen. Voor wie denkt dat dit een grap is, deze man is bloedserieus. En als Musk zich ergens achter zet, mag je er quasi van op aan dat hij alles in het werk zal stellen om dit project te doen slagen.

Kortom, wie de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen op de voet volgt, die ziet de toekomst helemaal niet zo somber in. Integendeel, we zagen nog nooit zoveel technologische potjes op het vuur als vandaag. Dit kan niet anders dan leiden tot mooie, nieuwe ontwikkelingen, met wederom een economische injectie tot gevolg. Uiteraard, vaak duurt het ook jaren, soms decennia, vooraleer deze nieuwe ontwikkelingen optimaal tot uitwerking komen. Tussentijdse tegenslagen horen er nu eenmaal bij. Ook op de beurs. Maar wie naar het grote plaatje kijkt, kan niet anders dan positief worden over technologie, voor de maatschappij maar ook op de beurs.

Hieronder ziet u de grafische verhouding van de technologiesector afgezet tegen de algemene beurs.

tech-vs-spx

Volgens deze grafische studie begeven we ons aan de vooravond van een gigantische uitbraak van technologie. Dat scenario kunnen we ons best voor de geest halen, gezien alle nieuwe technologische ontwikkelingen. Bovendien is de technologiesector nog steeds niet geliefd bij grote groepen beleggers. De technologiecrash lijkt nog altijd na te zinderen, ook al is dit alweer 16 jaar geleden. Technologie staat gelijk aan risico, en daarom wordt dit segment massaal gemeden.

We vinden dit niet terecht, en bovendien niet slim. Als belegger gooi je best je oogkleppen af, en stel je jezelf open voor nieuwe kansen en ontwikkelingen. Wie de technische en fundamentele studies erop naslaat, ziet zonder meer potentieel in technologie. Als we in de komende maanden en jaren worden gespaard van een grote ramp, dan is het niet ondenkbaar dat de Nasdaq-index (referentie voor de technologiesector) nog eens kan verdubbelen vanaf het huidige niveau. Dat klinkt nu als een waanzinnige uitspraak, maar de index verdubbelt al eens in de afgelopen vijf jaar. Wie slim is, die reserveert vandaag een plek voor technologie in z’n portefeuille.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen