Technische analyse: uw hulp in vage markten
Foto: Technisch beeld van de S&P 500 (bron grafiek: Stockcharts.com)
De meeste beleggers twijfelen over de beurs. In onduidelijke omstandigheden kan technische analyse u helpen om een klare blik te krijgen, vindt Nico Pantelis.

Het is tegenwoordig niet evident om belegger te zijn. De gemoedstoestand wisselt tussen opgewekte vooruitzichten en deprimerende tegenslagen. Met de ingang van 2016 hingen er donkere wolken boven de markten, en opende we het nieuwe beursjaar met de slechtste start ooit. Amper enkele weken later kroop de aandelenmarkt uit dit diepe dal, om vervolgens maand op maand te stijgen. We beleefden een van de sterkste rallies in jaren. Tot aan de Brexit. De stem van de Britten ging als een schokgolf door de markten. Toch bleef het daarbij: dagen nadien hervatten de markten hun race omhoog, om niet veel later geschiedenis te schrijven met nieuwe absolute records voor meerdere indices. Maar ook aan dat beursfeest kwam vorige week weer abrupt een einde. De beurs incasseerde een mokerslag nadat de Fed erop aandrong een versnelde renteverhoging door te willen voeren. Dit bericht schoot bij de meeste beleggers het verkeerde keelgat in.

Het verloop schetst in grote mate de wispelturigheid van de aandelenmarkten. Het hoeft daarom niet te verbazen dat steeds meer beleggers niet meer weten van welk hout pijlen te maken. Zelfs de meeste pro’s slaan de bal tegenwoordig mis. En ook wij geven toe dat dit niet meteen lijkt op de figuurlijke wandeling in ’t park. Het is erg moeilijk om op basis van fundamenten een visie te ontwikkelen. De economische wetmatigheden worden met de voeten getreden door de inmenging van de centrale bankiers. Door deze ‘bemoeienis’ lopen diverse ratio’s mank. Op dergelijke ogenblikken is het soms beter om simpelweg naar de markt te luisteren. In de prijsevolutie gaat immers de verwachte richting schuil. Dit noemt men ook wel ‘technische analyse’, of het onderzoek van de interne structuur van de markt.

Veel fundamentele en macro-economische analisten hebben geen hoge pet op van technische analyse. Ze vinden het maar wat ‘gepruts in de marge’. Nochtans is de markt op zichzelf vaak een leidinggevende factor voor de verdere evolutie van de economie. Hoe vaak draait de beurs eerst, om enkele maanden later dezelfde wending te zien in de economie. Wij gaan niet zo licht over TA, maar het is ook niet zaligmakend. We gebruiken technische analyse vooral als richtinggevende tool, zonder meer. Of in het geval dat de markt onduidelijk is – zoals vandaag – kan het een ondersteuning bieden bij de strategie en aanpak voor een belegger.

In de huidige omstandigheden zitten de meeste analisten met de handen in het haar, maar wie de juiste TA op de markt los kan laten, die kan met de nodige geruststelling op de beurs bewegen. Vandaag kijken we vooral naar de ontwikkeling van de grootste en belangrijkste index ter wereld: de S&P 500. Deze beursgraadmeter met de 500 grootste en belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in de VS is sinds de kredietcrisis de gangmaker. Deze voortrekkersrol straalde altijd af op andere markten, in binnen- en buitenland. Als er een trenddraai of wijziging zou ontstaan, dan lijkt de S&P 500 de beste beursindex om dit bij vast te stellen.

SPY TA

Op de bovenstaande grafiek ziet u dat koersontwikkeling van de S&P 500 in de afgelopen jaren. Sinds 2014 is duidelijk zichtbaar dat de markt in een zijwaarts patroon zat gevangen. Deze zogenaamde ‘box’ (rood) kreeg vrij recent zijn resolutie aan de bovenzijde. Zo’n technische formatie zette in het verleden bijna altijd de stijging door, variërend van enkele tot tientallen procenten in de nadien. U ziet dat momenteel de uitbraak uit de box getest wordt. Ook dit is tot dusver niets aparts. Als het verleden enige raadgever mag zijn, dan kunnen de koersen in de komende maanden stelselmatig hoger kruipen. Ondanks alle heisa omtrent de Fed of de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dit zijn uiteraard resultaten uit het verleden, en u weet wel dat dit nooit garanties biedt voor de toekomst. In een ander scenario valt de index terug in de box. Maar dan nog is de Amerikaanse index erg ver verwijderd van een cyclische ommezwaai op de grafiek. Dit gebeurt pas wanneer de S&P 500 structureel onder de 1.800 punten postvat. Gezien de recente koersontwikkelingen lijkt een dergelijke marktstructuur weinig waarschijnlijk. Of laat het ons anders uitleggen: dit kan enkel gebeuren bij erg uitzonderlijke omstandigheden. Uiteraard valt dit nooit helemaal uit te sluiten. Maar wie goed naar de markt luistert, die begrijpt dat dit scenario weinig kans op slagen heeft in de huidige fase.

We begrijpen dat economen en fundamentele analisten momenteel terughoudend zijn voor de markten, maar de markt zelf ziet het net iets anders. De koersen zullen, mits de nodige volatiliteit zo nu en dan, per saldo hoger koersen. Dat is immers de huidige structuur van de markt. Natuurlijk kan deze structuur op termijn wijzigen, maar ook dat zal dan snel genoeg duidelijk worden. Wellicht zal dit beeld dan gepaard gaan met enkele concrete fundamentele wijzigingen, waardoor beleggers nog altijd ruimschoots de tijd krijgen om van geweer te veranderen. Rekening houdend met technische analyse is de kust vandaag veilig op de beurs.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen