Groeimarkten boven
Foto: Blije Chinese belegger
De aantrekkingskracht van de aandelenmarkten wordt steeds sterker. Nu de recordrace lijkt hervat, is het tijd voor een inhaalbeweging van de achterblijvers, met de groeimarkten op kop.

Juli 2016 zal de geschiedenisboeken ingaan als de maand waar de aandelenmarkten hun slag binnenhaalden. Na maanden van zijwaarts banjeren braken de belangrijkste indices in de westerse aandelenmarkten alsnog uit, naar boven toe. De situatie van lage economische groei en matige bedrijfsresultaten werd aan de kant geschoven voor (het uitzicht op) meer monetaire assistentie. Dit is een nieuwe realiteit voor de financiële markten, en beleggers lijken er geen problemen mee te hebben. Meer nog, ze handelen ernaar en kopen activa die ervan zullen profiteren.

Zoals we hier al vaker schreven, zijn dit activa die niet gecreëerd kunnen worden aan de snelheid van de geldpersen van de centrale bankiers. Uiteraard vallen grondstoffen hieronder, maar ook andere vaste activa, zoals vastgoed of aandelen. Nu wordt er over die laatste klasse al eens vaker gediscussieerd in financiële middens of aandelen tot dit segment behoren, maar wij zijn van mening van wel. Toch in de huidige fase. Met de monetaire stimulans zullen bedrijven niet meer aandelen bijdrukken, maar vooral eigen aandelen inkopen. Het dividendrendement ligt hoger dan de rente of hun obligaties, dus worden vandaag vooral nieuwe obligaties gecreëerd, maar geen nieuwe aandelen. En dit zorgt ervoor dat ook aandelen in het huidige klimaat waardevast zijn.

Bovendien zijn ze aantrekkelijk voor grote beleggers omdat het een liquide activaklasse betreft. Of anders gezegd, er kan snel gehandeld worden in de stukken, waardoor een gemiddelde fondsbeheerder wat makkelijker op z’n stoel zit met aandelen in z’n portefeuille. Dat is minder het geval bij vastgoed of grondstoffen. Voeg dit gegeven samen met een aantrekkelijk dividendrendement en een mooie uptrend, en je begrijpt meteen waarom aandelen vandaag goed in de markt liggen. In ieder geval bij het professionele geld. De rest van de markt trekt vandaag nog altijd z’n neus op bij aandelen. Helaas is dit wat ons betreft niet de juiste instelling. Een slimme belegger zorgt ervoor dat hij/zij een open geest onderhoud en alle onderdelen van de markt viseert. Wees niet blind, maar luister naar de markten.

De markt zegt ons vandaag: ‘Ik wil hoger’. En als een aandelenmarkt iets wil, dan krijgt ze het ook vaak. De onderliggende kracht voor aandelen is onmiskenbaar sterk. Zoals gezegd, de belangrijkste indices denderen gewoonweg hoger, tegen alle kritiek in. Dit concept beschreven we hier al vaker als het beklimmen van de ‘muur der zorgen’. En pas als iedereen overtuigd is van de nieuwe trend, dan wordt het opletten geblazen voor aandachtige beleggers. Vandaag regeert het pessimisme in de marktzalen over deze uitbraak. Er valt uiteraard iets te vertellen voor het verweer van de critici. Ook wij hebben hier in de voorbije maanden gewaarschuwd voor het beursklimaat. Maar we zijn niet doof voor de boodschap van de markt. Meer nog, we vangen signalen op uit de markten die we al lang niet meer hebben gehoord.

Een belangrijk signaal dat we wisten te onderscheppen in de voorbije weken was de heropstanding van de groeimarkten. Dit onderdeel lag in de afgelopen maanden zwaar onder vuur tijdens de correctieve bewegingen. Terwijl de westerse markten 5 tot 10 procent inleverden, deden de groeimarkten het geregeld dubbel zo slecht. Zelfs tot op heden staan belangrijke markten zoals China nog altijd 15% in het verlies dit jaar, terwijl de westerse tegenhangers steeds meer in het positief territorium opduiken. Maar daar kan snel verandering in komen. De volgende grafiek spreekt daarin tot onze verbeelding.

eem vs spy

U ziet hier de groeimarkten (EEM) afgezet tegen de beste westerse beurs (SPY). In 2010 zetten de groeimarktaandelen een belangrijke top neer versus de traditionele aandelen. Sindsdien ging het sterk bergafwaarts voor aandelen uit de groeimarkten. Traditionele aandelen waren ‘the place to be’ voor beleggers. En dat was zo het geval tot heel recent. Want in de afgelopen weken zagen we groeimarkten voor het eerst in vijf jaar opwaarts uitbreken (rode cirkel) uit de neerwaartse trend (blauwe lijnen). Als deze uitbraak doorzet, dan kan deze ratio opveren naar 0,25x op de grafiek, het moment waar de grafiek in het verleden steun bood. Vandaag noteert de ratio 0,17x. Kortom, groeimarkten kunnen het in de komende periode tot 50% beter doen dan traditionele aandelen.

De vraag is natuurlijk hoe deze meerwaarde tot stand gaat komen. Het kan immers ook zijn dat traditionele aandelen in het najaar zwaar onderuit kunnen gaan, terwijl de daling voor aandelen uit de groeimarkten eerder beperkt blijft. Maar dat scenario is wat ons betreft niet waarschijnlijk. Groeimarkten braken in het verleden nooit uit tegen een achtergrond van crisis. De kans dat dit nu wel doorzet is eerder beperkt. Ze braken altijd uit in positieve marktomstandigheden. En dat kwam telkens omdat groeimarkten altijd in de latere fase van een stierenmarkt worden opgepikt. De risico-appetijt onder beleggers trekt aan en achterblijvers – zoals de groeimarkten – worden dan gretig gekocht.  

Toch voorzien we in deze fase nog geen extreem positieve beursomgeving. Waarschijnlijk zullen traditionele segmenten rustig hoger bewegen en zullen alternatieve onderdelen, met op kop de groeimarkten, het stokje overnemen. Pas in een latere periode zullen traditionele aandelen weer in een hogere versnelling schieten, terwijl dan groeimarkten helemaal losgaan. Maar zo ver zijn we volgens ons vandaag nog niet. Eerst moet de trendommekeer voor de groeimarkten goed en wel gevestigd worden.

Wie wil inspelen op de trenddraai in de groeimarkten, kan dat in deze fase wellicht best doen met de juiste ETFs. Deze beursgenoteerde indexfondsen geven een instant spreiding en zijn in vele gevallen liquide. Dit is niet onbelangrijk voor als de ommezwaai niet doorzet, en de positie weer snel afgebouwd moeten worden. Er zijn vele groeimarkten ETFs van goede kwaliteit (hoge volumes, degelijke spreiding), maar we zouden ook al eens naar bepaalde individuele landen beginnen te kijken. Wij kijken bij Slim Beleggen in het bijzonder naar China momenteel. De koersen liggen er redelijk vlakbij, maar de gemiddeldes wijzen op een bodemfase. Ook hier verwachten we dus op korte termijn positieve koersreacties. En als Chinese aandelen positief uitbreken, dan mag u zich aan een explosief prijsspektakel verwachten. Zo’n joker is in dit klimaat niet te versmaden. 

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig