Zilver doorbreekt de stilte
Foto: Zilverklomp
Terwijl het al een tijdje borrelt bij goud, is nu ook een einde gekomen aan de rustperiode voor zilver. Nico Pantelis onderzoekt het potentieel.

Het is voor niemand die onze column frequent leest nog een geheim: als beleggers zijn we fan van de edelmetalen. Goud, maar ook zilver, vormen een goed alternatief binnen een traditionele portefeuille in tijden van onzekerheid. En de toekomst oogt met de maand minder duidelijk, zo bewees de Brexit nog maar eens. We schreven in de voorbije maanden al een enkele keer over de nieuwe uitbraak van goud. De heropstanding van de prijs van het gele edelmetaal komt bovendien op een interessant moment. De prijs zat eerder in een cyclische neerwaartse trend, maar heeft rond de jaarwisseling het opwaartse traject hervat. Dit traject gaat al terug tot rond de eeuwwisseling, toen de prijs van goud rond 250 USD/ounce circuleerde.

Vandaag zit goud opnieuw stevig in ’t zadel, waarbij de prijs van 1050 USD/ounce opveerde tot boven 1350 USD/ounce in enkele maanden. Een krachtige beweging voor het edelmetaal. De beweging werd bovendien bevestigd door de prijsactie in de goudmijnsector. De betreffende goudmijnaandelen lieten een indrukwekkende rally zien in de voorbije maanden. Tevens een gegeven dat we hier meermaals aankaartten, want goudmijnen acteren als een leidinggevende indicator voor het goudcomplex. De enige ontbrekende factor binnen dit complex was de (matige) prijsactie van zilver.

Zilver staat bekend als een volatiele versie van goud, simpelweg omdat de markt kleiner is. Als er een nieuwe stierenmarkt in goud is, dan wordt deze uiteindelijk altijd bevestigd door zilver, maar met de nodige vertraging. Die vertraging komt door de argwaan onder beleggers. Ze geloven in eerste instantie de remonte van goud niet, waardoor de appetijt naar zilver tekortschiet. Maar na enige tijd dringt het besef door dat de prijsstijging van goud echt is, en gaan ze voluit zilver kopen. Dit systeem zagen we in de voorbije dagen ontstaan bij zilver. De prijs van het witte edelmetaal schoot plots door, waarbij de technische weerstanden op 18 USD/ounce en 20 USD/ounce snel sneuvelden.

Bovendien handelt zilver altijd met een hefboomfactor van ­2 ten opzichte van goud in een stierenmarkt. Ook dat zien we vandaag tot z’n uitwerking komen. Terwijl goud een rendement van 25% op de teller heeft staan in 2016, doet zilver het inmiddels van 43% beduidend beter. Wie naar de grafiek voor de langere termijn kijkt, die ziet overduidelijk dat er iets veranderde sinds de recente bodem.

Zilver 10j grafiek

De neergaande trend sinds 2011 werd inmiddels opwaarts doorbroken, en we staan ook op het punt om de horizontale weerstand tussen 21,5 USD en 22,5 USD te testen. Een doorbraak van dit niveau geeft vrije doorgang voor nog veel een hogere prijs voor zilver. U ziet, het kan erg snel gaan bij zilver.

Natuurlijk blijft het vooralsnog een open vraag als je naar de zilvergrafiek kijkt, of de stijging daadwerkelijk zal doorzetten, maar we bekijken ook andere ratio’s in de markt, en die wijzen op een positieve uitkomst voor de zilverprijs. De collega’s bij Slim Beleggen verstuurden al een ontluikende grafiek in hun recente nieuwsbrief: de goud-zilver ratio. Dit is de prijsverhouding tussen goud en zilver per ounce. In een berenmarkt loopt deze ratio altijd op, maar in een stierenmarkt zakt de verhouding naar lagere regionen. Dat laatste fenomeen is momenteel aan de orde.

goud-zilver ratio

De stijgende trend van de goud-zilver ratio is duidelijk neerwaarts doorbroken, en is nu duidelijk onderweg naar het niveau van 60x, en wellicht zelfs 50x. Als je deze ratio’s verrekent bij een stabiele of licht hogere goudprijs, dan bekom je al snel een gewogen gemiddelde van 25 USD/ounce voor zilver, wat wijst op de technische doorbraak in door eerste grafiek. Dit soort signalen kunnen beleggers niet negeren.

Na de uitbraak van de zilverprijs in de afgelopen weken kan er nog maar weinig misverstand over bestaan: zilver zit opnieuw in een onvervalste stierenmarkt. Het is echter nog een jonge stier, en zoals dit meestal gaat met jonge stieren zijn ze vaak erg onstuimig. Wees hiervan op de hoogte als u deze jonge stier wil berijden als belegger: de volatiliteit kan met tijden bijzonder hoog zijn. Maar de nieuwe trend is helder, en is bovendien een bevestiging voor het volledige edelmetalencomplex. Als beleggers zijn we voorstanders van zowel de fysieke edelmetalen als de mijnaandelen. Voor die laatste categorie blijft onze voorkeur uitgaan naar de betere mijnaandelen in deze sector, waarbij we kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, in de meest gunstige mijnjurisdicties.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen