Het onverwachte risico voor de EU
Foto: EU in crisis
De Britten willen uit de Europese Unie. Terwijl iedereen moord en brand schreeuwt over Engeland, ligt het echte risico elders, merkt Nico Pantelis.

Het Britse volk heeft gesproken. Het merendeel van de bevolking ziet een toekomst binnen de Europese Unie niet meer zitten. Ze willen liever verder op onafhankelijke voet. En zoals we vorige week reeds schreven, is dat geen aparte gedachte. De Britten hebben altijd al geleefd met één been buiten de EU. De horrorscenario’s waar eerder voor gewaarschuwd werd, als zou het land in een complete chaos verzeild geraken na een Brexit, bleven dan ook uit. Vrijdagochtend, nadat de uitslag van het referendum bekend werd, ging het leven in de straten van Groot-Brittannië gewoon verder als voorheen. Veel heisa over niets, zeg maar.

In de financiële markten werd de Brexit minder goed verteerd. Daar leverden de belangrijkste beurzen fors in. Wat hierbij vooral opviel is dat niet de Engelse beurs, maar de overige Europese beurzen fors in de klappen deelden. Ook de Aziatische markten, op uitzondering van China, tekenden grote verliezen op. Hier tegenover stond dat de Japanse yen hoger schoot, terwijl het Britse pond dan weer de grootste klap uit haar geschiedenis incasseerde, van 1,5 tot 1,3 versus de dollar. Turbulentie troef!

GBP

Maar ook hier moeten we verder durven kijken dat de krantenkoppen. Want we lezen wel dat de ontwikkelingen een groot drama zijn voor de Britten, maar wellicht moet de tegenpartij zich nog de meeste zorgen maken. Een zwakkere munt speelt immers in het voordeel van een land, niet in het nadeel. Britse producten en diensten worden plots veel aantrekkelijker, waardoor de Britse economie kan gaan aantrekken, in plaats van verzwakken, zoals we in iedere analyse lezen. Dit is wat ons betreft het echte grote risico voor de EU. Dat de Britten het beter gaan doen na de Brexit.

Dit kan namelijk het volledige EU-project op losse schroeven gaan zetten, met alle gevolgen van dien voor de integratie van Europa en de euro. Want dit kan het bestaansrecht van de eurozone ook gaan aantasten, en dat is een heel ander paar mouwen. Hierin schuilt voor ons het onverwachte risico van de Brexit. En als we naar de marktreactie kijken, dan zien we niet toevallig dat de grootste ravage werd (en wordt) aangericht bij de Europese bankaandelen. Sinds de Brexit verloor de Europese bancaire sector al tientallen procenten. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Er zijn zelfs banken bij die sinds de Brexit tot 50% van hun marktwaarde verloren, en opvallende genoeg, deze banken zitten niet enkel in het Verenigde Koninkrijk, maar vooral in de Zuiderse landen (Italië, Spanje).

EU banks brexit

Het idee achter deze afstraffing is de desintegratie van de Europese Unie. Als de EU uit elkaar valt, dan zijn vooral de Zuiderse landen kop van Jut. Want het is vandaag door Europa dat deze landen ’t figuurlijke hoofd boven water kunnen houden. Als deze landen uit de EU zouden gaan, dan is een vertrek uit de eurozone eveneens onvermijdelijk, en mag men zich daar aan een gigantische devaluatie verwachten van de eigen munt. Met alle pijnlijke gevolgen van dien voor de financiële instellingen. Wellicht zullen maar weinig Zuid-Europese banken dit overleven.

En dit projecteert zich dan weer af op de rest van de financiële sector, want al deze grootbanken zijn met elkaar op de een of andere manier met elkaar verbonden. Het zogenaamde systemische risico. De faling van een bank kan de volledige sector onderuithalen. Daarom ligt de bancaire sector er al veel langer zwak bij. Want dit is niet meteen een probleem van de Brexit, de uitkomst van het referendum heeft enkel de zaken in een stroomversnelling gebracht, zoals u kan zien op de volgende grafiek van de Eurostoxx Bank Index.

Eurostoxx banks

De Europese bankensector staat al veel langer onder druk. In het afgelopen jaar voor de index al ruim 50% van haar marktwaarde, en nog steeds is het zoeken naar de eventuele bodem. Die lijkt vooralsnog niet in zicht. Hier schuilt een bijzonder groot probleem voor de Europese Unie.

Zonder een goed functionerend banksysteem, geen eenheid. De Europese Unie staat op losse schroeven, en de exit van de Britten kan de figuurlijke druppel vormen voor het vervolg van de Europese crisis. Want er bestaat geen stierenmarkt zonder een rally in bankaandelen, maar vooral, een bancaire crash kan een schok op de beurzen veroorzaken. We zijn er allesbehalve gerust op, en dat herhalen we hier nu al vele maanden. We blijven voorstanders dat beleggers zich terughoudend opstellen, tot nader order. We verkiezen alternatieve beleggingen boven de traditionele: goud, zilver, aandelen uit specifieke sectoren en landen, en bovenal een stevige portie cash als optionaliteit binnen een portefeuille.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen