Brexit: 'much ado about nothing'
Foto: REUTERS
De wereld lijkt wel in de ban van de mogelijke Brexit. Maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend, weet Nico Pantelis.

Je kan geen krant of website meer openslaan, of er staat wel een volledige uitleg over de Brexit en de veelal onrustwekkende gevolgen die dit kan hebben. Voor wie de afgelopen maanden op de Zuidpool heeft geleefd, volgt hier nog even de beknopte uitleg over deze relatief nieuwe, maar toch al zeer populaire term. Op 23 juni aanstaande stemmen de Britten over hun toekomst in de Europese Unie. Ze kunnen dan voor of tegen hun aanwezigheid in het Europese statenverband stemmen. De term Brexit is het samenvoegsel van ‘Britten’ en ‘exit’. Kortom, de term staat voor de uittreding van Groot-Brittannië.         

Zoals gezegd lezen in de media vooral stukken en opinies tegen een Brexit. Dat hoeft op zich niet zo zeer te verbazen. Onze media kijken vooral vanuit Europees standpunt naar de situatie. In het Verenigd Koninkrijk lees je uiteraard heel wat tegengeluiden, omdat een belangrijk deel van de Britten wel voor een exit uit Europa kiest. En zoals steeds heeft ieder kamp goede voor- en tegenargumenten, vooral gedreven vanuit het eigenbelang bij de samenwerking.

We gaan hier niet alle argumenten overlopen, maar de belangrijkste zijn vanuit Britse hoek dat men de bemoeienis vanuit Europa stilaan beu is, dat men zelf het immigratiebeleid wil bepalen. En bovenal: dat Europa vooral een kostelijke zaak is, die weinig vruchten oplevert voor het eiland in de Noordzee. Vanuit Europese hoek vreest men dan weer voor turbulentie en onzekerheid op meerdere vlakken als de Britten het Europese schip verlaten. Men vreest bijvoorbeeld een daling van de economische activiteit, voor een toename of vrijgeleide van meer terrorisme (wegens minder controle), voor geopolitieke spanningen, …

Het onderwerp verhit de gemoederen, wat vervolgens nog meer discussies oprakelt. De media heeft er een flinke kluif aan. Maar voor ons, als contraire beleggers, valt het thema eerder onder de kop ‘Much ado about nothing’. Of vrij vertaald: veel gedoe over niets. Wie naar England door een financiële bril kijkt, die vraagt zich luidop af waar de hele heisa in feite om draait? Want de Britten hebben immers nu al niet zoveel verbindingen met Europa. Op de eerste en wat ons betreft belangrijkste plaats hebben ze hun eigen munt, het Britse pond. Dat maakt al dat de Britten hun eigen monetair beleid voeren, onafhankelijk van de Europese centrale bank. Op die manier doen ze in feite al wat ze zelf willen. Ze kunnen hun economie financieel aansturen los van iedere Europese instantie.

Overigens, dit gebeurt vandaag al in de praktijk. Vorige week dook de 10-jaars rente in Duitsland voor het eerst in de geschiedenis onder de nullijn. De 10-jaars rente in het VK zit nog altijd 1,2%, wat uiteraard ook niet veel is, maar nog steeds beduidend meer is dan een negatieve rente!

UK rate 10y

Natuurlijk hebben de Britten zich vandaag te houden aan bepaalde Europese afspraken op financieel beleid, net omdat ze aangesloten zijn bij de Europese Unie. Maar als de Britten echt iets willen doorvoeren, dan kan dit steeds door het monetaire beleid te wijzigen. Vergeet niet, het monetair beleid is nog altijd superieur aan de meeste politieke beleidsmaatregelen.

En over die politieke beleidsmaatregelen gesproken, ook op dat vlak is England een apart land binnen de Europese Unie. Er gaat geen politieke termijn voorbij, of de Britten willen weer de volgende reeks uitzonderingen op Europese besluiten. In de praktijk krijgen de Britten ook vaak die uitzonderingen toegewezen. Dus ook op dat vlak acteert het VK al in grotere mate wars van het Europese beleid. En ook op andere vlakken zal de hele heisa best meevallen, moesten de Britten kiezen voor een exit. De wereld zal ook na de Brexit blijven doordraaien, ook voor Europa.

We denken dus dat de Brexit-soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Het is een interessant discussieonderwerp, maar wat ons betreft ook niet meer dan dat. De Britten hebben vandaag al een ‘speciaal’ statuut binnen de Europese Unie, waardoor er na een Brexit wellicht niet zo veel zal veranderen in de praktijk. Europeanen blijft gewoon handelen met de Britten, reizen naar England en andersom. Op korte termijn kan een Brexit wel wat turbulentie veroorzaken op de financiële markten, zowel aandelen- en valutamarkten, maar ook daar kan de storm weer snel gaan liggen. Hoe dan ook: we blijven terughoudend voor de traditionele aandelenmarkten, en adviseren een riante cashpositie. Brexit of niet.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen