Worstelen met recessie
Foto: AP
Ondanks de hoge stand van de beurs vertoont de economie tekenen van moeheid. De vrees voor een nieuwe recessie hangt in de lucht, merkt Nico Pantelis.

Als je enkel op de beursactie moet afgaan, dan zou je niet beter weten dan dat het uitstekend loopt met de economie. De markten in de VS noteren weer dicht tegen hun voormalige records, terwijl de beurzen in de Europa in de afgelopen maand heel wat aan terrein hebben gewonnen. Nochtans is er niet zoveel om opgewonden over te geraken. We kaartten hier al eerder aan dat de evolutie van de bedrijfsresultaten als behalve goed gaat de jongste maanden. Zowel omzet als winst staan stevig onder druk.

Dit gegeven was eerder vooral toegespitst op de energiesector, die het met de val van de olieprijs zwaar te verduren kreeg. Maar al snel bleek de afkoeling door te sijpelen naar de producerende onderdelen van de economie. En recent werd ook enkele servicesectoren geraakt door de ‘resultatenrecessie’. Toch bleef een economische ravage tot op heden uit. De economie bleef groeien, alhoewel iets trager dan in de voorbije jaren. En ook de banenmarkt lag er onvermoeibaar sterk bij. Dat was tot vorige week gerekend. Want toen werd een flinke tik uitgedeeld op de banenmarkt. Er kwamen ‘slechts’ 38.000 nieuwe banen bij, terwijl er eerder werd gerekend op meer dan 160.000.

Alsof dit nog niet voldoende was, werden ook de afgelopen maanden neerwaarts bijgesteld:

  • Februari 2016: van 242.000 naar 233.000
  • Maart 2016: van 215.000 naar 186.000
  • April 2016: van 160.000 naar 123.000

De trend is duidelijk, er is sprake van een stevige afkoeling op de banenmarkt in de VS. Meteen kwam Janet Yellen, topvrouw bij de Fed, de gemoederen sussen. Een maand zou, volgens haar, immers nog geen trend betekenen. Maar wie de voorgaande gegevens ziet, kan niet anders dan besluiten dat het hier wel degelijk om een aftakeling van het aantal banen in de VS gaat. En dat brengt een nieuwe recessie in Amerika erg dichtbij.

Telkens wanneer de banenmarkt afkoelde, en er zelfs banen verloren gingen in het verleden, ging dit gepaard met een economische recessie. Met minimaal twee of meer opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. Op de volgende grafiek wordt dit duidelijk.

Nonfarm

De grijze baren op de grafiek laten de periodes van recessie in de VS zien. Je kan telkens duidelijk opmerken dat het kantelmoment van banencreatie naar banendestructie gepaard ging met een recessie. Meer nog, je had meestal een periode van 7 à 8 jaar van recessie tot recessie, met uitzonder van 1991 tot 2001, toen het enkele jaren langer duurde. Ook nu hebben we er weer een termijn van 7 jaar opzitten, dus we naderen stilaan de limiet van een ‘recessieloze’ periode.

Een recessie hangt in de lucht, de enige vraag is echter hoe lang het nog duurt vooraleer deze toeslaat. Als we op de bedrijfsmatige en banencijfers mogen afgaan, dan is dit nog een kwestie van enkele maanden. In het najaar, als de nieuwe Amerikaanse president wordt verkozen, krijgt hij of zij meteen een economische crisis op z’n bord. Exact zoals we hier enkele weken geleden reeds voorspelden. De enige partij die een recessie nog kan uitstellen is de Fed. Janet Yellen kan besluiten om de verhoging van de rente uit te stellen, of zelfs om te keren, en de rente terug te vervallen. In extreme omstandigheden zou ze er zelfs voor kunnen kiezen om de geldkranen in de VS terug open te draaien. Zoals u kan zien op de volgende grafiek staat de expansie van de balans van de Fed al geruime tijd stil.

Fed balans

De Fed heeft dus nog wel wat trucjes achter de hand om een recessie uit te stellen. Maar we weten – en dat zullen ze bij de Fed ook vast wel weten – dat een recessie onvermijdelijk is. Ooit ontstaat er een krimp van de economie, of je dat nu graag wil of niet. En als we hem vandaag gaan uitstellen, dan komt de klap straks eens zo hard aan. Dat hebben we mogen ervaren met de crash van 2000, een van de grootste omslagpunten in onze moderne geschiedenis.

Het wordt daarom een erg spannende periode voor economie en maatschappij, maar ook voor beleggers. Want financiële markten neigen nogal volatiel te zijn in dit soort onzekere periodes, vooral als er geworsteld wordt met een recessie. We blijven voorstander van een stevige cashpositie, als schokabsoberend mechanisme in de portefeuille, naast wat ‘verzekeringsposities’. De zogenaamde veilige havens in de financiële markten. We blijven benadrukken om wat activa te alloceren richting edelmetalen en overige onderdelen die weinig of geen correlatie hebben met de beurs.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen