Goudprijs consolideert winst
Foto: Beleggen in goud
Na een indrukwekkende start van het jaar, verwerkt goud momenteel de winstreeks. Nico Pantelis bekijkt wat de tweede jaarhelft in petto heeft voor het gele edelmetaal.

Wie onze columns regelmatig leest, zal het niet ontgaan zijn: we zijn voorstanders van goud als actief binnen een gediversifieerde portefeuille. Goud biedt niet enkel een tegengewicht aan aandelen of obligaties, omdat het weinig correlatie heeft tot de overige activa, maar goud is ook een veilige haven. Het is een verzekering voor onzekere tijden. En zoals mening lezers inmiddels wel zal weten; we leven in tumultueuze tijden. We vinden daarom dat fysiek edelmetaal een weging van 5 tot 10 procent kan krijgen in een gebalanceerd vermogen.   

Dit percentage is overigens niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar er schuilt een slimme strategie achter. Als de goudprijs daalt, dan is de weging te klein om een grote schade aan te richten in de portefeuille. Bijvoorbeeld, als de goudprijs met de 50% zou dalen, dan heeft dit slechts een impact van 2,5% tot 5% op uw totale rendement. Echter, als de goudprijs met 100% zou stijgen, wat goud in de afgelopen decennia meerdere malen deden, dan verdubbelt de weging van 10 tot 20 procent. En dat tikt meteen aan. Zo beleg je slim in goud.

Maar terug over naar de ontwikkelingen in de goudmarkt en de prijsevolutie van de voorbije maanden. Goud kende het beste kwartaal in decennia, met een stijging van 16%! We moeten helemaal terug naar de jaren negentig voor een vergelijkbaar eerste kwartaal. We zagen dit al in het najaar van 2015 aankomen, toen een trendbreuk bij goud opmerkten. We merkten diverse signalen op, maar wat ons vooral boeide was de hernieuwde investeringsvraag. Op dat ogenblik trok GLD – de grootste goud ETF ter wereld – een enorme inflow aan. Achter bleek dit pas het begin van een indrukwekkende ommezwaai. In de voorbije maanden was de honger van beleggers naar goud amper te stuiten. 

Op de volgende grafiek is goed te zien dat de instroom in goud ETFs een imposante piek vertoonde in de recente maanden, de grootste sinds 2009. Dit was destijds niet toevallig ook het moment waarop een van de grootste rallies uit de geschiedenis van goud van start ging.

goud inflow

We hebben even wat statistieken opgezocht. Sinds begin 2016 kwam er 225 ton aan goud bij in GLD. Dit betekent een stijging van 35% op slechts 5 maanden. Op deze manier is GLD weer snel op weg om een van de grootste individuele houders van goud te worden. Vandaag staat GLD op plaats negen in de landenlijst van grootste goudreserves. Maar er is nog een hele weg af te leggen om het historische record op te zoeken, want die bedroeg in 2012 nog 1.350 ton!

De hernieuwde vraag uit de investeringshoek zal de stijging van de goudprijs blijven ondersteunen. Toch horen we in de afgelopen dagen gemor. Immers, de prijs van goud viel op enkele weken terug van 1.300 USD terug naar 1.200 USD. Dit terwijl de vraag naar goud (door investeerders) al die tijd bleef toenemen. Natuurlijk, wie denkt dat alles symmetrisch verloopt op financiële markten, die mag zich opmaken voor een koude douche. Markten kunnen op bepaalde ogenblikken irreëel handelen. Fundamenten doen dan niet altijd ter zake. In dit geval zou het ook niet zo gek zijn dat goud even een stapje terug doet want ondanks de recente ‘correctie’ staat het jaarrendement van de goudprijs (in USD) nog altijd op 13,5%. Dit terwijl de S&P 500 en de staatsobligaties op respectievelijk 4 en 3 procent staan in 2016.

Toch speelt er momenteel ook iets fundamenteels, wat druk op de goudprijs zet. Je leest er niet zoveel over in de media, maar het is wel degelijk een negatieve factor. Venezuela is bezig met een gedwongen verkoop van haar goudreserves. Volgens de meest recente gegevens zou het Zuid-Amerikaanse land al 1/3 van haar goudreserves hebben gedumpt. Dit komt overeen met meer dan 80 ton goud. Uiteraard, als je dergelijke volumes in een versneld tempo verkoopt in de open markt, dan gaat dit natuurlijk ten koste van de prijs. Wellicht is dit effect door vele marktwaarnemers over ’t hoofd gezien.

Wij maken er ons minder zorgen over, aangezien het slechts een tijdelijk fenomeen kan zijn. Als Venezuela op ’t punt staat om haar hele goudreserve te liquideren, dan zal dit in de komende maanden nog wegen op de goudprijs, maar niet meer dan dat. We denken echter dat het zo ver niet zal komen. Als Venezuela weer nieuwe liquiditeiten in de markten kan vinden, zal de ‘firesale’ van haar goudreserve snel stoppen.

Dan krijgt de goudrally van begin dit jaar z’n vervolg. We vermoeden dat de consolidatieperiode nog enkele weken kan aanhouden, maar dan zien we de goudprijs weer oplopen richting de eerste barrière rond 1.300 USD, waarna de volgende etappes op 1.400 en 1.550 USD liggen. We verwachten dit prijsspektakel in het najaar van 2016 te zien. Daarom is het zaak om vandaag met de nodige aandacht weer naar het goudsegment te kijken. Beleggers maken best gebruik van deze consolidatiefase om toe te slaan. 

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen