Trendbreuk bij goud
Foto: Goud opnieuw in de lift?
Na vier jaar van hardnekkige dalingen, schijnt er weer wat licht aan het einde van de tunnel voor goud. Wat veranderde er voor de goudprijs, en zit er meer herstel in het verschiet?

Het blijft een apart fenomeen. Om een trend te doen wijzigen in de financiële markten, is er vaak de spreekwoordelijke ‘boetedoening’ nodig om de kaarten anders te schudden. Toeval of niet, maar na ons mea culpa op het einde van de zomer over onze positieve houding inzake goudmijnaandelen, gaat het enkel maar omhoog met de goudsector. In het voorbije kwartaal steeg dit onderdeel met circa 25%.

Helemaal onlogisch is het fenomeen natuurlijk ook niet. Als de fundamenten intact blijven, terwijl de markten tegendraads handelen, dan blijven de sterkhouders altijd tot het laatste moment vasthouden aan hun overtuiging. Pas wanneer deze groep openlijk toegeeft aan de negatieve druk, is de druk van de ketel en de weg vrij voor een volgende cyclus. Dat lijkt ook nu weer het geval te worden. We zagen het niet enkel aan de prijsbewegingen in de goudmijnsector, ook de goudprijs zelf liet in het voorbije kwartaal een opmerkelijke evolutie zien.

Vaste waarnemers van goud zullen wel een beetje raar staan kijken bij deze opmerkingen. De goudprijs steeg immers van 100 dollar, omgerekend een kleine 10 procent. Dit is niet slecht, maar kan uiteraard niet op tegen het prijsgeweld onder de goudmijnaandelen. Toch is er bij goud meer aan de hand. Volgens onze inzichten is er zelfs sprake van een trendbreuk. We verklaren ons nader. Vaste lezers van onze jaarlijkse beursprognoses zullen wel weten dat we in de voorbije jaren vaak gehamerd hebben op de onderlinge krachtmeting tussen goud en aandelen. Sinds aandelen aan een verschroeiende rally begonnen vanaf de bodem in 2009, raakt goud steeds verder uit de financiële schijnwerpers. Alle ogen zijn vandaag gericht op aandelen.

Als goud opnieuw een glansrol wil spelen, moet er twijfel bij aandelen ontstaan. En laat dat net nu het geval zijn. Net op het moment dat belangrijke aandelenmarkten door een nieuwe fase gaan, trekt de goudprijs aan. Dit zijn belangrijke signalen in de geest van beleggers en fondsbeheerders. Goud kan hierdoor vers kapitaal aantrekken. We kregen hiervan ook al de eerste bevestigende berichten binnen: de grootste goud-ETF ter wereld – SPDR Gold Trust (GLD) – zag de grootste instroom sinds in 2010. De goudtracker kreeg in de voorbije maand 50 ton extra goud in de kluizen. Hierdoor zit het beheerde goud terug op 700 ton. De verse aankopen straalden niet enkel af op de sector, het veranderde ook iets op de grafiek. Als we de goudprijs afzetten tegen de S&P 500, dan is er zelfs sprake van een trendbreuk.

Goud vs SPX

Op de bovenstaande ratiografiek ziet u dat de verhouding voor het eerst in jaren beduidend boven het langetermijngemiddelde (200-daags / blauwe lijn) noteert. Dit zijn precies het soort signalen waar we al een hele tijd op zitten te wachten voor goud. Beleggers proeven terug van goud. Uiteraard, dit zijn nog maar de eerste stappen richting het edelmetaal. Er zal nog heel wat tijd overheen gaan vooraleer de goudprijs opnieuw in de schijnwerpers staat. Dit kan nog jaren duren, maar de vaste kopers van het gele edelmetaal zijn vast overtuigd dat dit een actief voor de toekomst wordt.

Als we de belangrijkste kopers in kaart brengen, die zien we grote spelers op het toneel verschijnen. Op de eerste plaats is dit China. De Aziatische groeimotor paste recent nog haar officiële strategische goudreserve aan: van 1.054 ton naar 1.658 ton. Maar vervolgens gaat men in China nog een stap verder. Er wordt geen jaren meer gewacht om een update van de goudreserve door te geven. Het nieuwe beleid is om maandelijks de nieuwe data vrij te geven. En dit leverde al een interessante wending op. In de voorbije 3 maanden dat China een update van de goudreserve vrijgaf, kocht het land maar liefst 50 ton extra goud aan. Als we dit zouden doortrekken naar een jaar, dan komen we uit op maar liefst 200 ton goud, oftewel dubbel zo veel als in de jaren voordien. Van een trendbreuk gesproken...

china-gold-reserves

China is overigens niet het enige opkomende land dat uit is op goud. Ook Rusland rapporteert al jaren een graduele verhoging van haar goudreserves. Rond de eeuwwisseling zat Rusland op 343 ton goud. Vandaag zit er maar liefst 1.275 ton goud achter slot en grendel binnen de Russische landsgrenzen.

Naast het feit dat het er steeds beter uitziet voor goud op fundamenteel als technisch vlak, heeft de prijs van het edelmetaal ook op het juiste ogenblik het momentum mee. Uit historische data blijkt immers dat het vierde kwartaal altijd de beste rendementen laat zien voor de goudprijs. Nu merken we hierbij meteen op dat in de cyclische berenmarkt van de voorbije jaren dit gegeven niet altijd tot uitwerking kwam, maar als we dit jaar opnieuw een geweldig Q4 zouden neerzetten – de start werd alvast niet gemist – dan zou dit andermaal een bevestiging kunnen vormen voor de trendbreuk.

goud seizoenen

Op de bovenstaande grafiek van goldchartsrus.com wordt duidelijk dat het eindejaarsrally in de voorbije 5 jaar niet van toepassing was, maar de jaren voorheen des te meer.

Steeds meer onderdelen in de goudmarkt wijzen op het einde van de cyclische berenmarkt. Dat hoeft uiteraard niet te verbazen: berenmarkten van bijna 5 jaar zijn erg uitzonderlijk. Maar laten we ook niet vergeten dat de stierenmarkt die hieraan voorafging, bijna 12 jaar duurde, wat mogelijk nog meer bijzonder is. Het zijn uitzonderlijke tijden in de goudmarkt. En we verwachten dat dit zal doorzetten in de toekomst. Als de beer terug aan zijn winterslaap begint, kan de goud weer glimmen. Let wel, ook dit proces van bodemvorming zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Wees erop voorbereid dat dit vele maanden kan duren, vooraleer de opwaartse trend opnieuw wordt ingezet. Toch blijven seculaire trends de meest rendabele in de financiële markten. En goud zit in een onvervalste seculaire stierenmarkt. Geduld blijft de lucratiefste gave voor een belegger.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen