Gehate Chinese aandelen blijven kansrijk
Foto: Chinese belegger
Terwijl de Chinese beurzen op recordhoogtes noteren, halen beleggers hun schouders op voor deze aandelen. Een voorbode voor hogere koersen in China.

Het zal voor vaste lezers van onze wekelijkse columns niet meteen als een verrassing komen: we pleiten al jaren voor een investering in Chinese aandelen. En dan adviseerden we niet om voluit in China te stappen, maar eerder met een afgebakende hoeveelheid. Voor risicomijdende beleggers kon dit bijvoorbeeld minder dan 10% zijn, voor meer risicobewuste beleggers was een weging tot 20% te overwegen. Uiteraard altijd met een degelijke cashpositie achter de hand, in het geval de volatiliteit zou toenemen om in te spelen op uitzonderlijke koersdalingen.

Maar die koersdalingen kwamen er nooit. De bodem voor de Shanghai-index rond 2.000 punten in 2014 werd nog eens stevig aangestampt, waarna we een meedogenloze rally in Chinese aandelen mochten meemaken. Die rally werd in 2015 doorgezet, met een stijging van de Shanghai-index van meer dan 50% sinds de start van het jaar. Intussen staat deze lokale Chinese beursindex maar liefst 152% hoger dan precies een jaar geleden. De Chinese beursgraadmeter noteert hierdoor inmiddels boven 5.000 punten, op een zucht verwijderd van het absolute record, net boven 6.000 punten. Een echt beursfeestje, zou je zeggen, maar niets is minder waar.

Je zou immers verwachten dat iedereen, inclusief de media, op de figuurlijke tafel zou staan springen met dergelijk koersgeweld, maar het tegenovergestelde doet zich vandaag voor. Een blik op sites zoals Bloomberg, Reuters of Yahoo Finance leert ons dat het sentiment rondom Chinese aandelen nog altijd even slecht is, zoniet slechter,  dan op de bodem een jaar geleden. De huidige rally is vooral een bedreiging volgens de meeste berichten. De Chinese markt overstijgt voor het eerst de grens van 10 biljoen dollar, dus ‘opletten geblazen’! Of de rally is ‘gedreven door speculatie en schuldopbouw’, dus als je al had meegedaan met het Chinese beursfeestje, kan je maar beter ‘snel je winsten van tafel nemen’. Dit soort geluiden wordt vervolgens aangevuld met grafieken zoals de volgende.

record margin debt China stocks

Bron: Bloomberg

Dit soort grafieken moet dan onderbouwing en/of bevestiging geven aan de stelling dat de koersrally in China vooral gebaseerd is op lucht, in plaats van fundamenten. Natuurlijk ‘vergeten’ diezelfde criticasters erbij te vermelden dat elders op de westerse beurzen een vergelijkbare explosie van de hoeveelheid margin (kopen op krediet) plaatsvindt. Dergelijke grafieken gaan immers altijd hand in hand met koersstijgingen: het een zet het ander aan, en omgekeerd. We begrijpen uiteraard wel waarom tegenstanders van China dit argument graag opwerpen. Schuldfinanciering heeft speculatie als inzet. En laat dit overeenkomen met gokken, waar Chinezen alom voor bekend zijn. Een gokmentaliteit drijft de koersen in China daarom hoger, maar hierdoor kan het ook weer snel bergafwaarts gaan.

Daar zit natuurlijk een bepaalde waarheid in verscholen, maar dit gaat op voor iedere markt die snel stijgt. Wat voor ons relevanter blijft, is om na te gaan hoe groot de beurs is als onderdeel van een economie. Want als die weging te hoog wordt, dan dreigt er onheil. Dat zijn niet onze woorden, maar die van Warren Buffett, toch niet de eerste de beste op vlak van beleggen. De ratio van de Chinese aandelenmarkt versus het bbp is nog altijd, ondanks de recente beursrally, binnen de perken. Zoals u kunt zien op de volgende grafiek, bedraagt deze ratio 88%, dus de Chinese beurs heeft een faire waardering vandaag. Dit ziet er bijvoorbeeld in Amerika toch wel iets anders uit, waar de totale marktkapitalisatie inmiddels de grens van 125% heeft overschreden. Vanuit dit standpunt is de Amerikaanse beurs dus ‘substantieel overgewaardeerd’ vandaag.

China bbp-marktkapitalisatie

Bron: Gurufocus

Bovendien is de Chinese beurs ook vanuit andere waarderingsopzichten helemaal niet duur. De gemiddelde koerswinstverhouding voor de Shanghai-index bedraagt vandaag immers 24,5x, dat zit in het verlengde van de Amerikaanse tegenhangers, waarbij we wel willen onderstrepen dat de economische groei van China nog altijd rond 7% circuleert terwijl de VS momenteel op een bbp-groei van gemiddeld 2,7% zitten. Dus ook hier valt het kwartje in het voordeel van Chinese aandelen.

Er zijn dus voldoende indicatoren die erop wijzen dat Chinese aandelen nog niet aan het einde van deze rally zitten, maar het beste bewijs vinden we nog wel in eigen huis. Bij Slim Beleggen hebben we een gespecialiseerd analyserapport – het Groeimarkten Rapport – dat zich exclusief focust op aandelen in de belangrijkste groeimarkten, waarbij de Chinese aandelen de stokpaardjes zijn. Ook dit rapport kent, naast alle overige gespecialiseerde rapporten, de laagste afname van allen. Dat is heel opmerkelijk gezien de glansprestatie van de individuele tips. Dit leert ons dat er nog veel meer ruimte aan de bovenkant zit voor Chinese aandelen, want dit rapport bestond ook al tijdens de hoogdagen van de vorige Chinese beursrally, in 2007. Toen stonden beleggers in de rij voor een abonnement op het Groeimarkten Rapport. Vandaag verkoopt het Groeimarkten Rapport het slechtst van allemaal. Van een tegenstelling gesproken…

Wij blijven daarom hameren op een positie in Chinese aandelen. Wie een nieuwkomer is met Chinese aandelen, kan best eerst beginnen met het aankopen van een goede Chinese ETF, om vervolgens wat diversificatie te zoeken richting enkele goede Chinese aandelen. Want deze rit is te mooi om te negeren. En ze kan wat ons betreft nog veel hoger. Pas wanneer beleggers opnieuw massaal op de figuurlijke tafel staan te springen van blijdschap en enthousiasme over hun posities in China, wordt het tijd om wat gas terug te nemen. Tot die tijd blijft het credo voor de Chinese beurs: alle remmen los!

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.

Like ons op Facebook: SlimBeleggen -- Volg ons op Twitter: @SlimBeleggen

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig