Nieuwe verkiezingen in Ninove
Guy D'haeseleer (Forza Ninove) Foto: filip claus
De Kiescommissie heeft maandagvoormiddag de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove ongeldig verklaard. Dat betekent dat er mogelijk nieuwe verkiezingen moeten komen.

De beslissing komt er na een klacht van N-VA-er Rudy Corijn. Die diende in feite drie klachten in in de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen. De Kiescommissie oordeelde echter dat twee ervan geen invloed hadden op de uitslag. 

De derde klacht, naar aanleiding van een Facebookbericht van Forza Ninove-lijsttrekker Guy D'haeseleer, is wel een doorn in het oog van de Kiescommissie. In het bericht op de vooravond van de verkiezingen beloofde D'haeseleer iedereen te trakteren die een GSM-foto kon tonen van een kiesbrief met het rood gekleurde bolletje achter de naam van Guy D'haeseleer.

Maandagavond beslissen de drie partijen in de nieuwe Ninoofse coalitie of de beslissing aangevochten wordt.  De Open VLD gaat al zeker in beroep bij de Raad Van State, meldt burgemeester Michel Casteur (Open VLD): 'We zijn ervan overtuigd dat iemand die wetens en willens de wet overtreedt en in de oppositie belandt, niet als cadeau een herverkiezing moet krijgen. Nieuwe verkiezingen brengen heel wat kosten en werk met zich mee, ik denk niet dat er iemand straat te springen om die hele verkiezingsmachine weer in gang te zetten.'

De partijen hebben acht dagen tijd om beroep aan te tekenen. De Raad van State moet daarop binnen de zestig dagen een arrest vellen en beslissen of er al dan niet herverkiezingen moeten komen. Tot dan kunnen de nieuwe gemeenteraadsleden geen eed afleggen en blijft de oude coalitie verder besturen.

Momenteel maken Open VLD en CD&V de meerderheid uit in Ninove, samen met N-VA-schepen Rudy Corijn (ex-Open VLD en ex-LDD). Na de gemeenteraadsverkiezingen sloten Open VLD, CD&V en SP.A/Groen een coalitieakkoord waardoor N-VA samen met Forza Ninove, het project van Vlaams Belanger Guy D'haeseeer, op de oppositiebanken belanden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig