'He, he tsiepmuile van nen halve kluit!' Generaties kinderen hebben elkaar op de speelplaats beschimpt met die woorden en nu is het ook ‘t wijste Gents woord. Liefst 1.740 van de 6.368 stemmers kozen voor 'Tsiepmuile', in schoon Nederlands ‘iemand die makkelijk huilt’ of ‘een kleinzerig persoon’.

‘Ik ben zeer blij met ons wijste woord omdat het effectief vaak gebruikt wordt. En het is een leuk woord, ik heb het vaak zelf in de mond genomen als kind’, zegt Eddy Levis, prezedent van de Gentsche Sosseteit, die samen met het Stam, Radio 2, Trefpunt, Het Huis van Alijn en onze krant de wedstrijd organiseerde ter gelegenheid van het dertigjarige bestaan van de Sosseteit.

In de nominatieronde konden alle Gentenaars hun suggesties voor het wijste woord doorsturen. Er kwamen 1.320 inzendingen binnen, goed voor 464 unieke woorden. Van 12 tot 22 juli kon iedereen dan zijn of haar favoriet kiezen uit een lijst van tien woorden die werd samengesteld door een jury, onder leiding van UGent-professor Jacques Van Keymeulen. 'Lutsepoepe' (een dikke kont) werd tweede en 'tuupetegoare' (samen) derde.

U kan de tien genomineerde woorden hier nog eens beluisteren.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig