CD&V wil prioriteit aan kermis geven op het vernieuwde Gemeenteplein
Krijgt de Hoeilander weer meer ruimte of blijft de kermis op het nieuwe Gemeenteplein? Foto: Michel Van Mullem
Meer dan ooit heerst pre-verkiezingssfeer in menig dorp of stad. Oppositiepartijen vinden in elke thema, wijzigende situatie, beslissing... wel een onderwerp om er de heersende coalities mee om de oren te slaan. In Hoeilaart groeit de laatste dagen commotie omtrent enkele kermisattracties waarvoor op het volgende druivenfestival op het vernieuwde gemeente/evenementenplein geen plaats meer zou vrijgemaakt worden.

En dat gemor komt voornamelijk van de horeca rondom het plein, dixit CD&V. Klinkt wat vreemd omdat de laatste tijd diezelfde horeca inclusief de motorclub het tijdens het Druivenfestival steeds zelf gezelliger maakt met leuke terrasjes en dito aankleding, aangepaste (!) muziekjes en kleine optredens. In nogal wat steden en gemeenten koos men intussen ook al voor een aparte vaste stek voor kermisattracties zodat de liefhebbers van het genre aldaar voluit uit hun dak kunnen gaan. Het centrum krijgt dan een herwaardering en er ontstaat een nieuwe zinvolle invulling. En dan gaat het niet om pro of contra kermis. Het gaat dan over hoe je met zulk soort vermakelijkheden anno 2018 omgaat.

'Deze beslissing werd genomen zonder enige vorm van overleg, noch met de handelaars en winkeliers van het gemeenteplein, noch met de Raad voor Lokale Economie (RLE) en ook niet met de uitbaters van de kermis zelf', laat de CD&V echter misnoegd weten. 'Bij deze verhuis naar de Mariënparking zullen een aantal kermisattracties zelfs geen plaats meer vinden. De burgemeester en schepenen laten officieel weten dat zij niet van zin zijn om voor diegene die bij de verhuis uit de boot vallen een oplossing te zoeken. Ze moeten maar hun plan trekken of wegblijven uit Hoeilaart. CD&V Hoeilaart kant zich volledig tegen deze beslissing om de kermis te verbannen op het gemeenteplein. Dit is nefast voor de beleving rondom het gemeenteplein en voor de lokale handelaars.

CD&V Hoeilaart roept het schepencollege nu op om haar beslissing te herzien en om 'eindelijk eens overleg te plegen met alle betrokken partijen, zowel de handelaars en winkeliers van het gemeenteplein, de RLE en de kermisuitbaters zelf'.

Overleg

Gevraagd om een reactie laat burgemeester Tim Vandenput Open VLD) weten dat in het kader van het Druivenfestival door het Gemeentebestuur gevraagd werd aan het organiserend comité om het openingsmoment van het festival op vrijdagavond te organiseren op het Gemeenteplein. Vandenput: 'De sporthal is namelijk niet beschikbaar door renovatie- en uitbreidingswerken. Het Druivencomité heeft een mooie openingsavond georganiseerd die ruimte nodig heeft. Een gevolg daarvan is dat een deel van de kermis niet op het Gemeenteplein kan staan op vrijdagavond. Deze en ook volgende week is hierover verder overleg met de foorkramers en hun vertegenwoordigers. Er werd een extra budget vrijgemaakt om de eventuele vrije ruimte op het Gemeenteplein op zaterdag en zondag in te vullen met evenementen mocht de kermis er niet staan. Volgende week maandag is er nog overleg met het Druivencomité en er is ook individueel contact met de handelaars op het Gemeenteplein. Tegen midden juni valt de definitieve beslissing over hoe nu de kermis zal staan tijdens het Druivenfestival'.