Zaagwonde
Foto: mh
Prunet-et-Belpuig – Een dramatisch beeld in 'La Forêt de Montbolo'. Twee houtvesters gaan elkaar te lijf. De ene man op de voorgrond maakt zich klaar, misschien springt hij wel op de man die dreigend op hem afkomt.

Het perspectief geeft het beeld een extra dynamiek. Zowel de lijn van de machine links als de gevelde spar wijzen naar de belager. De dramatiek wordt nog verhoogd door de splinters van de zaagwonde onderaan rechts. De leugen van het fotografisch moment.

In werkelijkheid wordt hier, nadat een boom is omgezaagd, keihard gewerkt om de weg vrij te maken. Reeds tijdens de opname had ik in een flits het beeld gezien. Vooral het overbelichte, uitgebrande van de figuur ver in beeld maakt de foto. Alsof hij een buitenaards wezen is. En sinds de televisiereeks 'Twin Peaks' hebben sparrenbossen ook voor altijd iets macaber.

Toen de weg uiteindelijk vrij was en ik me klaar maakte om verder te rijden, kwam de man met de rode helm naar me toe en vroeg half lachend, half ernstig of ik een professioneel fotograaf ben. Zo ja, was zijn prijs vijftig euro.
 

(wordt vervolgd)