NEPAL - Ke Garne
Foto: www.reismetmij.be
Sinds enkele dagen is er in Kathmandu geen benzine meer. Toch gaat het leven hier verder. Geen rellen of anarchie, wel de typisch gelaten Nepalese mentaliteit 'ke garne?', 'what to do?', vaak gevolgd door een glimlach.

De 'ke garne'-mentaliteit zit er diep ingebakken. Gelukkig maar. En er zit een soort humor en trots in de meest bekende retorische vraag van het land. Iets wat Nepal verenigt, ongeacht de kaste waartoe je behoort.  Iedereen zit hier in hetzelfde schuitje en zeker als het om benzine aankomt. De straten zijn maar voor 50% met auto's gevuld.  Ikzelf verrijdt mijn laatste liter op zoek naar een benzinestation dat misschien open is.  Zij die de moed hebben om aan te schuiven, zullen enkele uren zoet zijn.

De NOC, ofwel Nepal Oil Corporation, die verantwoordelijk is voor de olievoorziening betaalt regelmatig de rekeningen niet aan India dat de olie toelevert.  Met als gevolg dat de oliekraan wordt dichtgedraaid.  Het gebeurt wel regelmatig.  Aan de benzinestations beloofde men dat er maandag benzine zou zijn. Nog steeds niets.

Thuis zitten. Dan maar de vaat doen. Dat gaat ook niet want er is geen water. Onze huisbaas is water vergeten pompen en er is geen elektriciteit voor de komende zes uren. Dan maar douchen.  Maar daarvoor heb je ook water nodig. Je staat verbaasd hoe afhankelijk je bent van water, elektriciteit en benzine.
Nog even en de batterij van mijn laptop is leeg. 'Ke garne', zeg ik tegen mezelf. 

Om een indruk te krijgen van de wachtrijen voor de benzinestations die wel nog voorraad hebben: https://www.youtube.com/watch?v=CGXPlI2pfFM