NEPAL - Meer dan bergen.
Foto: www.reismetmij.be
Nepal wordt altijd met de hoogste bergen ter wereld geassociëerd: de Himalaya. Anderzijds kent dit kleine landje ook een totaal andere fauna en flora in het zuiden, vlakbij de Indische grens. Hier bevinden zich enkele nationale parken die een grote diversiteit aan exotisch wild herbergen. U hoeft niet naar Afrika te reizen om wilde dieren te zien.

Op slechts 160 km ten zuiden van de hoofdstad Kathmandu bevindt zich het Chitwan National Park dat meteen ook aan India grenst. Dit bekende natuurreservaat is qua oppervlakte één dertigste van de oppervlakte van België. Doordat het nog eens aan twee andere parken grenst is, de totale oppervlakte van dit stukje ongerepte natuur één zeventiende van jullie Belgenland. In 1973 werd dit het eerste National Park van Nepal. Daarvoor was het het privé jachtdomein van de koninklijke familie. In 1911 kwam de Britse King George V hier jagen. Met een hele expeditie trokken ze de jungle in op zoek naar wild. Door middel van verschillende tamme olifanten werd het wild naar één plaats gedreven en zodoende kon de vorst, gezeten op een olifant, op elf dagen tijd negenendertig tijgers en achttien neushoorns doodschieten. Niet bepaald heroïsch.

Om de diversiteit van Nepal te illustreren: bij helder weer kan u de besneeuwde Himalaya zien, terwijl het 30°C is en je omgeven bent door tijgers, neushoorns en olifanten. Gelukkig kan je deze laatste dieren vanop een veilige afstand bekijken door met een jeep of op de rug van getrainde olifant het bos in te trekken.

Leonardo di Caprio deed vorig jaar een donatie van 3 miljoen dollar om het tijgerbestand in het Bardia National Park, een ander park in het westen van Nepal, op te krikken. Naar schatting zouden er nog zo'n tweehonderd Bengaalse tijgers zich in het Chitwan National Park bevinden. Verder heb je hier ook nog: de lipbeer, Aziatische olifant, de Indische bizon, twee soorten krokodillen, zwijnen, herten, …

Tijdens het vakantiesalon in Antwerpen kreeg een collega die safari's naar Afrika verkoopt de vraag of hij kon garanderen of ze 'The Big 5' zouden zien: de leeuw, de neushoorn, de olifant, het luipaard en de buffel. 'Ja mijnheer, ga naar de dierentuin': antwoorde hij cynisch. Als u naar Nepal komt, ook geen garanties, maar zeker de moeite waard om één van de prachtige parken te bezoeken.

Foto's zeggen meer dan woorden, daarom wat foto's die enkele Vlamingen een tweetal weken terug genomen hebben toen ze het park met ons verkenden.