NEPAL - Hitler versus Chaplin
Foto: www.reismetmij.be
De idee dat wij deel uitmaken van één geschiedenis is een fabeltje. Iedereen creëert zijn geschiedenis. Het historische bewustzijn van een doorsnee Nepalees tart de verbeelding. Zelfs bekende historische figuren als Hitler of Stalin kunnen ze niet situeren.

Eind vorig jaar ging ik naar een Halloween party in Kathmandu. Verplicht om zich morbide te verkleden. Eén van mijn vrienden had zich als Hitler verkleed. Haren met veel vet opzij gekamd en een strakke bles , met uiteraard het bekende snorretje. Donkere wallen onder zijn ogen en een bruin hemd tot helemaal boven dichtgeknoopt. Hij zag er morbide uit. Toen we op het feestje kwamen, sprak een Nepalees hem met een grote glimlach aan: “ I know you! You are Charlie Chaplin!!” Alle Westerlingen herkenden hem die avond als Hitler. Terwijl de Nepalezen hem hem als Charlie Chaplin zagen. Interessante case-study...                                                                                                                                                  

Enkele jaren terug zat ik hier met een Duitse kennis op een bus. Een vriendelijke jongeman sprak ons nieuwsgierig aan en wilde een gezellige conversatie voeren. Hij studeerde zijn tweede jaar journalistiek. Tijd voor een kleine test over de wereldgeschiedenis van een journalist in spe, zo dachten wij. ‘Do you know Adolf Hitler?’: vroeg mijn Duitse vriend hem. Hij knikte zelfverzekerd. ‘Do you think he was good or bad?’ Ik zag de twijfel in de ogen van de student, alsof hij dacht dat we hem in het ootje probeerden te nemen met een strikvraag. Omdat hij wist dat één van ons uit Duitsland kwam, wilde hij ons niet beledigen. ‘He was good!’: antwoordde hij glimlachend.                   

De swastika (hakenkruis) kom je in Nepal en India overal tegen. Het is een gelukssymbool dat duizenden jaren oud is, maar dat jammer genoeg misbruikt werd door Adolf Hitler. Zelfs in het Antieke Griekenland en Rome werd de swastika in decoraties gebruikt. In Azië op muren van tempels,op Boeddha beelden, op huizen, in winkels, T-shirts,... de swastika is alom tegenwoordig. Zelfs in die mate dat je hier nu de nazi-versie van de swastika aantreft op T-shirts, of op motorfietshelmen met een Duitse adelaar erop. Niemand die hiermee slechte bedoelingen heeft. Gewoon onwetendheid. Toen ik iemand naar de betekenis vroeg, zei men: “It is nazi.” Meer wisten ze er niet over te zeggen; gewoon dat het cool was. Vorig jaar nog opende een kledingswinkel in India met de naam HITLER. Het puntje boven de ‘i’ was een swastika. Het haalde zelfs de wereldpers.