NEPAL - Vooruitgang
Foto: afp
Voor zij die Kathmandu ooit bezocht hebben, zal het getoeter van de brommers en auto's immer in hun geheugen gegrift blijven. Sinds kort niet meer. Het gebruik van de claxon is sinds enkele dagen verboden. En met succes! Meer nog, de laatste maanden zijn er enkele grote veranderingen merkbaar in het land.

Niet dat Kathmandu plots een rustige metropool is geworden, maar het is er in ieder geval veel minder luidruchtig.  Sinds enkele dagen is het gebruik van de claxon verboden, tenzij in noodsituaties. Maar wat zo'n noodistuatie nu wettelijk omvat is nog niet duidelijk. Er werd zelfs de avond ervoor nationaal een sms gestuurd, waarin deze nieuwe wetgeving werd aangekondigd. Nooit gedacht dat opgevolgd zou worden, maar het werkt wel. Niet dat er helemaal niet meer geclaxoneerd wordt, maar toch, 95 procent minder. Die 5 procent zullen we dan maar als noodgevallen categoriseren, want het hele verkeer in de hoofdstad zou je als een noodgeval kunnen beschouwen.

Officiëel bestaan er verkeersregels, maar die worden niet gevolgd.  Met als resultaat: chaos.  En chaos dacht men vroeger op te lossen door te claxoneren, wat dan resulteerde in nog meer auditieve chaos.  Vanaf 15 mei gaat er een nieuwe regel in voege: voetgangers worden verplicht om gebruik te maken van zebrapaden. Alhoewel ik mij afvraag welke zebrapaden, want ik heb ze nog nauwelijks gezien. De meeste straten zijn opengebroken voor het leggen van een enorm irrigatienetwerk dat water uit de bergen naar de hoofdstad moet brengen en zo het waterprobleem oplossen. Het zogenaamde Melamchi-project is meer dan twintig jaar oud, maar deze zomer zou het eerste water moeten vloeien.  Om de vervuiling tegen te gaan is het sinds enkele maanden verboden om dieselvoertuigen van meer dan twintig jaar oud laten rijden. De politie doet hierop actief controle en met succes. En Nepal krijgt nu ook een betere kwaliteit van benzine, die minder vervuilend is. Alle beetjes helpen.

Voor zij die maar even naar Kathmandu komen, zien enkel chaos, maar er beweegt veel in Nepal. Sinds enkele maanden is er continu elektriciteit. Meer dan tien jaar terug begon de overheid met het zogenaamde 'loadshedding'.  Dit kwam er op neer dat men op een gecontroleerde manier het elektriciteitsnetwerk afsloot voor bepaalde gebieden omdat men niet genoeg elektriciteit had.  Per gebied kon je dan kijken wanneer je elektriciteit had. In de winter was er nauwelijks elektriciteit. Soms maar een enkele uren per dag. 

Waardoor overal dieselgeneratoren in actie schoten. Mensen met wat centen hadden een UPS. De meeste behielpen zich met kaarslicht en zaklampen. Ironisch genoeg is Nepal - na Brazilië - het land met het grootste potentiëel aan hydropower. Enkele centrales zijn onlangs in werking getreden waardoor er nu voldoende elektriciteit is. Meer nog, er zijn plannen om elektriciteit te gaan exporteren. Onder andere Bangladesh toonde al belangstelling. En Nepal heeft plannen om ook zelfbedruipend te worden qua ijzerertsvoorziening. In het zuiden van het land heeft men naar schatting een 800 miljoen ton ijzererts te ontginnen en is de ontginning begonnen.

Niet dat Nepal plots een welvarend land gaat worden, maar er beweegt toch één en ander. Let's see...