NEPAL - Aardbeving: 1 jaar later
Foto: www.reismetmij.be
Op 25 april, net voor de middag, zaten wij op het binnenplein van een boeddhistisch klooster in Boudha, een buitenwijk van Kathmandu. Wisten wij veel dat enkele seconden later meer dan 8.000 mensen zouden sterven. Nepal werd getroffen door een aardbeving: 7,8 op de schaal van Richter. Hoe zit het met de heropbouw één jaar later?

Na de eerste grote beving zijn wij naar de rand van de stad gevlucht met onze tent. De meeste huizen in onze buurt hadden de aardbeving doorstaan, maar de angst had iedereen naar buiten gebracht, waardoor Kathmandu één grote kampeerplaats werd.

Wij sliepen aan de rand van een Nationaal Park zodat we in geval van nood gewoon het bos konden intrekken, weg van de stad. Initiëel wilde ik het land verlaten en had ik geen zin om die chaos mee te maken. Omdat we niet veel schade hadden gezien in de buurt waar wij wonen, hadden we nog steeds geen zicht op de omvang van de ramp. Tijdens een kleine wandeling op het platteland waar wij toen kampeerden, werd duidelijk dat vele traditionele huizen van de boeren zwaar waren beschadigd. Omdat wij zelf een reisbureau hebben, met een groot netwerk in België en Nederland, besloten wij heel impulsief om zelf iets op touw te zetten: geld inzamelen voor de heropbouw van vijf huizen.

Waarom vijf? Nabij onze kampeerplaats, waren dit de meest nabije huizen die verwoest waren. Het waren arme mensen die radeloos waren en na enkele dagen nog steeds niemand van politie of zelfs een ngo hadden gezien. Je wordt er een beetje radeloos van omdat je niet weet waar te beginnen. Beter iets dan niets te doen. Wij maakten toen een Youtubevideo met de oproep om geld te storten.

Zo'n respons hadden wij niet verwacht. Er werd massaal geld gestort. Verschillende mensen zetten zelf een actie op touw. Het budget voor de huizen werd geschat op $9.000. Zelf zouden wij $6.000 per huis betalen. De mensen die hun huis hadden verloren konden via een lening zelf $3.000 bijleggen. In totaal zamelden we $45.000 in! We gaan dus een pak geld over hebben, dat we zullen gebruiken voor een volgende project.

Vandaag zijn er twee huizen bewoond. Van de andere drie is de ruwbouw bijna klaar. Bekijk zelf de voor en na foto's.  

Hoe het Nepal nu vergaat één jaar na de aardbeving? Als je hier op de overheid moet wachten, doe je maar beter niets. In een recent krantenartikel  werd de Nepalese overheid op de vingers getikt door een Duits parlementslid met de vraag waarom alles zo traag gaat. Er is tot op heden nog steeds geen echt plan. Het hoofd van de NRA (Nepal Reconstruction Authority), dat instaat voor de heropbouw na de aardbeving wordt, zelfs van financiële fraude verdacht. Om eerlijk te zijn had ik ook niets anders verwacht.

Ondertussen lijkt de toeristische sector zich volledig hersteld te hebben. Maar vooral de Nepalezen zelf, zijn hun glimlach nooit verloren. Welkom in Nepal!