NEPAL - Waar CNN niet komt
Kathmandu. Foto: ap
Ik woon in Kathmandu, Nepal. Nu enkele dagen na de aardbeving en na het zien van hoe de media hierover berichten zou ik toch een en ander willen aanbrengen.

Ik zat buiten op de grond toen de aardbeving toesloeg. Omgeven door gebouwen en veel mensen. Ik schoof over de grond door de zware trillingen.  De tempel naast ons kraakte en schudde hevig. Hier en daar viel wat cement naar beneden. Niemand raakte gewond of stierf. De gebouwen rondom ons waren immers twintig jaar geleden gebouwd en dus voorzien van een gewapend betonnen constructie die aardbevingbestendig is. De laatste vijfentwintig jaar zijn de meeste huizen in Kathmandu zo gebouwd: een geraamte van gewapend beton dat dan opgevuld wordt met bakstenen met daarop een plat dak. Geschikt om aardbevingen aan te kunnen. En die hebben ook hun werk gedaan.

Ik woon in Boudha, een wijk van Kathmandu. Ik heb in onze wijk nog geen enkel huis gezien dat is ingestort. Hier en daar zie je wel een oude muur rond een tuintje die is ingestort, maar daar blijft het ook bij. Enkel de muur rond onze voortuin vertoont een kleine scheur. Binnen in het huis zelfs geen scheurtje.  Uiteraard zie je in onze wijk geen tv-ploegen. Daar zijn geen sensationele beelden of verhalen.

Bellen met de schoonfamilie

Vandaag (30 april) zijn twee vrienden van mij naar de luchthaven gegaan. Ik belde ze zonet om te vragen of er chaos is. Alles verloopt normaal. Totaal geen chaos. Volgens de westerse media zou er enorme chaos zijn in de luchthaven. We zijn gisteren gaan winkelen in een grote supermarkt. Daar was alles voorradig. De banken en veel winkels zijn open. Deze morgen gewoon bezine kunnen tanken zonder te moeten wachten. Er is zelfs altijd elektriciteit. Iets wat vroeger niet het geval was. De overheid heeft beslist om 24 op 24 elektriciteit te voorzien.

Mijn schoonfamilie woont in het oosten van Nepal. Daar is er totaal geen schade. Ook niet op het platteland. Ik had contact met een vriend in Chitwan (het zuiden van Nepal), en die vertelde mij dat de situatie daar normaal was en dat er ook geen schade is. Twee van onze klanten waren aan het wandelen in de Annapurna en hadden de aardbeving zelfs niet gevoeld. Enkel hun gids had ze gevoeld.  Ze zijn ok en verblijven nu in het zuiden van Nepal en keren binnen enkele dagen terug naar Kathmandu.

Gefronste wenkbrauwen

Ik wil gewoon deze ramp binnen de juiste proporties plaatsen. Als je de media moet geloven, lijkt het erop alsof Nepal van de kaart is geveegd. Het zijn voornamelijk de oude huizen in Kathmandu en vooral op het platteland, waar huizen slecht gebouwd zijn, die getroffen zijn door de ramp. Ik wil zeker niet de omvang van de ramp en het lijden van velen ontkennen, maar het is wel belangrijk om de berichtgeving te nuanceren. Nepal heeft uw hulp nodig! Meer dan ooit. Vooral op het platteland nabij het epicentrum is de schade enorm. Als u een gift wil doen, graag (http://www.rodekruis.be/hulp/zware-aardbeving-nepal).

Tijdens het VRT journaal van 29/04 werd gezegd dat banken nog niet open waren. Ironisch genoeg was ik die dag naar de bank geweest. Ook de berichtgeving over Bhaktapur tijdens het  journaal klopt niet. Bhaktapur is zwaar getroffen, maar als Wim De Vilder zegt: 'De meeste huizen liggen er in puin...' dan frons in mijn wenkbrauwen. Ik was die dag ook in Bhaktapur en heb door de stad gewandeld en gereden. Ik hield het eerder op 10 tot 15 procent van de huizen. De meeste tempels in Bhaktapur waren niet beschadigd.

Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor het land. Door ongenuanceerde berichtgeving zullen de media misschien nog meer (economische) schade toebrengen aan Nepal doordat ze toeristen gaan afschrikken om naar dit prachtige land te reizen. Hier ligt een grote deontologische taak voor journalisten.