NEPAL - Zwarte Piet is blank
Foto: www.reismetmij.be
Ook vanuit het verre Nepal volgen we het hele Zwarte Pieten debat waarover al zoveel inkt is gevloeid. Sta mij toe de ethische kwestie rond deze zogenaamd racistische figuur wat te verruimen.

Mijn Nepalese vrouw is bruin. Niet zo zwart als Zwarte Piet, maar toch. Behoorlijk bruin: koffie met een beetje melk. Zo omschrijft ze het zelf. En ik ben wit: gewoon melk zonder koffie. Het hele Sinterklaasfeest - enkele liedjes incluis - kent ze: 'Sinterklaas kapoentje etc...' Tot zelfs de vuile versie van dit onschuldige kinderliedje. "Goed ingeburgerd", hoor ik al enkele lezers luidop denken. Dus niet alle gekleurde mensen vinden onze Zwarte Piet een racist. Als echtgenoot van een Nepalese vrouw met bruine huid kan ikzelf überhaupt toch niet racistisch zijn? Tenzij ik mijn eigen partner als lager zou beschouwen dan mijn eigen blanke ras met melkwitte huid? En neen, mijn vrouw is niet naïef of dom dat ze zich zoiets laat aanpraten door haar echtgenoot. Zij spreekt na enkele jaren in België gewoond te hebben vloeiend Nederlands.  Ze is een zelfstandige vrouw met een gevoel voor humor en zelfrelativering.

Trouwens Zwarte Piet is geen Afrikaan. Zijn huid is zwart doordat hij steevast door de schouw moet kruipen en na jaren noeste arbeid al die roet op zijn gezicht is blijft kleven. Uiteraard zien we hem altijd in roetvrije kledij omdat hij bij publieke parades er altijd keurig moet uitzien van de Sint.   Er bestaan ook blanke mensen met zwart krulhaar en dikke lippen of dachten Afrikanen dat zij de enigen waren die zulke fysionomische trekken hebben?  Ook blanken hebben recht om krulhaar en dikke lippen te hebben. Of is dit een racistische uitspraak?

In Boeddhistische en Hindoeïstiche tempels in België gaat u ook hakenkruizen aantreffen zoals in het nazisme. Maar het hakenkruis is veel ouder dan het nazisme en in Azië een gelukssymbool dat je in elke tempel vindt. Jammer genoeg werd dit door de nazi's misbruikt.  U hoort de Joodse gemeenschap toch ook niet klagen dat die verwijderd moeten? Wat u ziet is daarom niet de echte betekenis. Ik zag al foto's van geelgeverfde Pieten. Daarmee gaan we straks waarschijnlijk een hoop Aziaten tegen ons krijgen... Dus in plaats van niet-zwarte Pieten te willen introduceren, kunnen we niet samen de betekenis voor eens en voor altijd gewoon aanvaarden in paats van belachelijke discussies te houden? Hij is een witte man die de roet niet meer van zijn gezicht kan wassen... Zo simpel is dat.  Dan kan niemand zich nog beledigd voelen, tenzij de schoorsteenvegers met dikke lippen en krulhaar.

Daarom een oproep aan alle niet-witte mensen met bruine of zwarte huid: verkleed u als Zwarte Piet en ga op stap met Sinterklaas de komende zesde december. De Sint heeft u nodig om de cadeaus tijdig bij alle kinderen te krijgen. Bij ALLE kinderen: blank, bruin, geel of zwart. 

Steun onze Piet en teken de Pietitie!
http://referendum.pietitie.nl/ 

https://www.facebook.com/pietitie?fref=nf