NEPAL - Bhaktapur Schoonheid
Foto: Bruno Galens
Wie ooit naar Nepal reisde bezocht zeker Bhaktapur. En als u het niet deed: 'Shame on you!' Dit prachtige stadje, vlak buiten de woelige hoofdstad Kathmandu, was ooit een onafhankelijke stadstaat. Pas toen Nepal in de 18de eeuw ontstond, werd het opgeslokt in een groter geheel van kleinere koninkrijkjes.

Vooral 's avonds is de magie nooit veraf.  Gezellig verdwalen in kleine bakstenen steegjes waarbij je nieuwe pareltjes van binnenpleintjes ontdekt. Vaak in vervallen toestand, want enkel de hoofdpleinen zijn gerestaureerd en door de UNESCO beschermd. Jammer, want het potentiëel is nog enorm. Er zijn maar enkele kleine guesthouses waar je kan overnachten. De meeste nemen Bhaktapur als een daguitstap erbij, maar overnachten is altijd speciaal.  Zeker na acht uur 's avonds loopt de stad leeg.  Er is hier geen nachtleven.  De straten liggen er desolaat bij. Hier en daar een straathond in één van de mooiste filmdecors ter wereld.  Bernardo Bertolluci filmde hier 'Little Buddha' met Keanu Reeves in de hoofdrol. Niet te verwonderen. 

De pagoda's lijken 's avonds op te lossen in elektrisch licht. Een paleis voor één nacht voor dronkaards en daklozen. Van achter een verschrompelde houten duur klinkt het zangerig gehuil van een Bollywood film uit de jaren zeventig. Enkele olielampjes van een late tempeloffering dansen. Licht windje.