NEPAL - Sex: M/F/other
Foto: www.reismetmij.be
Vorige week ging ik over land naar India. Bij de Nepalese immigratie moest ik een standaard formulier invullen om het land te verlaten: name, given name, country, sex (M/F/other),...

In 2007 besliste het Hoge Gerechtshof van Nepal om een categorie toe te voegen aan de reeds twee bestaande geslachten. Sindsdien tref je op officiële documenten de mogelijkheid aan om te kiezen tussen drie geslachten: male, female, other.

Na de maoïstische opstand hier onstand er druk van allerlei (etnische) minderheidsgroepen om meer rechten te krijgen. Zo ook voor de homo's, lesbiennes, transgenders, hermafrodieten, ...  Begrijpelijk dat ze strijden tegen discriminatie en voor meer rechten, maar het toevoegen van een extra geslacht lijkt mij juridisch vreemd. 

De officiële bepaling van het geslacht heeft te maken met de identiteitsbepaling van een individu en niet met een gevoel. Met 'other' als derde geslacht kan ik mij enkel hermafrodieten, of tweeslachtigen, voorstellen die zich hierdoor gesterkt voelen in hun strijd om meer gelijkheid. Homo's en lesbiennes daarentegen zijn nog altijd mannen en vrouwen qua geslacht. 

Maar dit is en blijft Nepal: Who cares ... Niemand die er wakker van ligt. In tegenstelling tot India is homoseksualteit hier geen misdaad. Nepal is in dat opzicht heel erg vooruitstrevend en één van de vorige ministers van toerisme wilde zich richten tot de homo-gemeenschap van de wereld om Nepal te promoten als homovriendelijk land.

Zo, bij deze heb ik het werk voor hem gedaan en hoeft u zich geen zorgen te maken als u met uw vriend of vriendin hier komt reizen.  U kan hier gerust in boxershort samen met uw vriend naar het voetbal kijken.

http://www.undp.org/content/undp/en/home/ourwork/hiv-aids/successstories/Nepal_third_gender_census_recognition/