NEPAL - Bruidsschat
Foto: www.reismetmij.be
Vorige week was ik te gast op een huwelijk. Een gearrangeerd huwelijk. In tegenstelling tot onze cultuur wordt in Nepal het overgrote deel van de jonge mensen uitgehuwelijkt.

Een gearrangeerd huwelijk lijkt sterk op een praktische deal tussen twee families om de toekomst van hun kinderen te garanderen. Ver weg van de Westerse romantische liefde. Die liefde die komt later wel, na het huwelijk. Misschien. In een land zonder sociale zekerheid door de overheid, is jouw familie jouw sociale zekerheid.  

Wanneer een jongen of een meisje kandidaat is om te trouwen, wordt er contact opgenomen met andere families van dezelfde kaste. Gearrangeerde huwelijken gebeuren altijd binnen dezelfde kaste.  Veel jonge mensen vinden het nog altijd een evidentie dat hun ouders een partner voor hun gaan zoeken.  Zij hebben immers meer levenservaring... Dan worden er foto's uitgewisseld en zullen de kandidaten elkaar kort ontmoeten.  Gaan beide partijen akkoord, dan kan er getrouwd worden binnen een tweetal weken.  

'Dauwrie' ofte bruidsschat, kan je vergelijken met de uitzet die door de famlies wordt gekocht. In het Westen krijg je een vertekend beeld van de bruidschat traditie, waarbij die altijd als negatief wordt voorgesteld.  In India en bepaalde delen in het zuiden van Nepal zijn er sommige families die keihard gaan onderhandelen over de bruidsschat.  In het slechtse geval wordt het meisje dan mishandeld.

De brahmanen kaste kent een bruidsschat traditie waarbij zowel de familie van de jongen als het meisje hun bijdrage leveren. De jongen zijn familie zal goud en sari's moeten kopen voor het meisje en haar familie.  Het meisje haar familie koopt op haar beurt dan de uitzet: meubels, tv, koelkast,... Er zijn twee feesten waarbij elke familie er één betaalt.

Een meisje verlaat na haar huwelijk het ouderlijke huis. Dat wil zeggen dat ze deel wordt van de familie van haar echtgenoot.  Daarom dat ze tijdens de huwelijksceremonie geacht wordt om triestig te kijken, omdat ze haar ouders gaat verlaten. De bruidschat die ze meekrijgt van haar ouders is hun gift omdat meisjes hier niet erven.  Het overgrote deel van de erfenis gaat via de broer die voor zijn bejaarde ouders zorgt. Op die manier krijgt ze haar deel van de erfenis.

Als je weet dat er in België meer mensen scheiden dan trouwen, kan je je ook vragen stellen bij ons romatisch concept van het huwelijk.