De Munt organiseert dit weekend een fietsopera
Foto: lvw
Ter gelegenheid van de negende editie van de European Opera Days op 9 en 10 mei pakt onze nationale trots De Munt uit met een origineel concept: Finding Song Home, als het ware met de soundtrack van de opera en de stad op de fiets in Brussel.

Dat de Muntschouwburg niet verlegen zit om vernieuwende concepten is al langer bekend. Woensdag werd in het kader van de European Opera Days het programma voor dit weekend voorgesteld en dat is heel bijzonder.

Componiste Kaffe Matthews ging in samenwerking met Q-02 (een werkplaats voor experimentele muziek en klankkunst) in de hoofdstad op zoek naar elementen om een soundtrack te ontwikkelen van muziek, stemmen, ontmoetingen, zang en stadsgeluiden die (om het simpel uit te leggen) te horen valt door twee luidsprekers op een fiets.

Er werden drie vertrekpunten en routes ontwikkeld. Hiervoor heeft de Munt een handige kaart beschikbaar, maar het leukste is gewoon te vertrekken en door te fietsen. Wanneer het geluid te lang wegvalt, weet je dat je bent afgeweken van de route en kan je het herstellen door letterlijk een andere draai te nemen. Molenbeek aan de overweg van het kanaal, het kanaal en via de Dansaertstraat naar het Muntplein vormen de as van het fietspad.

Matthews met Krystian Lada (links), directeur dramaturgie, editorial line & cultureel empowerment en directeur Peter de Caluwe tijdens de voorstelling van het project

Kaffe ontdekte al snel dat Brussel geen fietsstad is - "worst city on a bicicle" - en dat Molenbeek totaal anders is dan aan de overkant van het water, maar dat heeft alleen maar voor meer rijkdom in de verhalen en composities gezorgd.

Samen met Het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in Molenbeek, GlobeAroma en de altijd presente Vaartkapoen werd het leven in Molenbeek gecapteerd en gefictionaliseerd tot een brug tussen de gemeenschappen in de stad. De muziek en de verhalen veranderen voortdurend op het ritme van de fietser in de maalstroom van de straten en de soundscapes van Matthews. 

Hierin zit een kleine computer en gps die voor het wonder zorgen

De dagen dat opera oubollig was, zijn in Brussel allang voorbij. Er komt steeds meer een jonger publiek op af en dankzij digital streaming is de opera er nu ook voor iedereen. Een zeer bewuste keuze van Pieter Decaluwe en zijn ploeg die onafgebroken samen met vijftien operahuizen in Europa het grootste digitale platform vormen en voor vernieuwing zorgen. 

Dit weekend zijn er twintig Sonic Bike-fietsen beschikbaar waarvan twee voor kinderen. Wie niet graag fietst kan op zondag vanaf 12.00 uur naar de muzikale picnic in het Warandepark in samenwerking met de Parsifools, een vereniging MMvrienden. Tussen 13.00 en 14.00 uur kamermuziek met Symfonieorkest van de Munt en tussen 15.00 en 16.00 uur is het de beurt aan Tine Van Ingelgem

Praktische info:

Finding Song Home, een fietsopera op zaterdag 9 en zondag 10 mei van 12.00 tot 19.00 uur. Voor de muzikale picnic kunt u zondag in het Warandepark terecht van 12.00 tot 18.00 uur.