De jonge Belgische ontwerper Tom Van der Borght viel van zijn stoel toen hij de foto's van de nieuwe collectie van modehuis John Galliano zag. Liet ontwerper Bill Gaytten zich inspireren door Tom? Toeval bestaat niet, of toch wel?

Tom Van der Borght is een buitenbeentje. Hij studeerde geen mode aan de Antwerpse Academie noch aan La Cambre in Brussel maar aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint Niklaas. Daar viel hij meteen op door zijn exuberante kleuren en buitenissige creaties.

Sinds zijn afstuderen in 2012 heeft Tom niet stilgezeten en toonde zijn creaties in Parijs, Berlijn en wereldwijd via filmpjes en sociale media. A Naked Safari, zijn najaarscollectie 2014, werd in januari van dit jaar voorgesteld tijdens de modeweek in Berlijn en daarna op de Parijse Who's Next-beurs waar ze genomineerd was voor 'The Future of Fashion' award van Not Just A Label. Die collectie vertoont opvallende gelijkenissen met enkele silhouetten die modehuis John Galliano net voorstelde tijdens de modeweek in Parijs.

De bewuste silhouetten samen in één beeld: centraal ziet u een silhouet van Tom Van der Borght, rechts en links modellen die de nieuwe zomercollectie van John Galliano presenteren

Opgelet: de beroemde en controversiële ontwerper zelf is sinds 2011 niet meer verantwoordelijk voor het modehuis dat hij in 1993 lanceerde en nog steeds zijn naam draagt. Bill Gaytten, de voormalige rechterhand van Galliano, nam drie jaar geleden de rol van creatief directeur op nadat Galliano zowel bij Dior als bij zijn eigen label werd ontslagen.

Heeft Gaytten de beelden van Toms collectie A Naked Safari gezien? We zullen het nooit weten maar het is een feit dat de ontwerpen van Tom eerder te zien waren dan die van Galliano. Maar die kan zich optrekken aan de stelling dat imitatie het mooiste compliment is dat je kunt krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in