Zuid-Afrika - Wolken
Wolken met drie dimensies Foto: Lieve Leroy
Op de website van deze krant zag ik dat het schitterend lenteweer was in België. Hoera. Daar zal iedereen wel van genoten hebben.

Ik was de voorbije maanden in België en al na één dag grijsheid had ik er al genoeg van. Maar het veranderde niet. De grijsheid hield aan. Terug in Zuid-Afrika was het genieten van de zon, het licht. Het is hier zomer, al loopt die naar zijn eind.

In dit deel van Zuid-Afrika regent het voornamelijk tijdens de zomermaanden. Dat gebeurt tijdens zware onweerstormen. De regen valt dan met bakken uit de lucht. Als het al regent. In Gauteng en Mpumalanga was er de laatste tijd zoveel regen dat er heel wat overstromingen waren. Hier in de Free State blijft het eerder droog. Veel gerommel, maar weinig regen.

Vandaag was het weer zover. De wolken pakten samen in wat een mooie regenbui beloofde te worden. Maar meer dan vijf druppels vielen er uiteindelijk niet uit. Ik was op weg met de fiets. We zouden met een paar mensen in een park picknicken. Na een stevige klim, had ik een prachtig uitzicht, over de stad, maar vooral over de hemel. Wat een wolkenformaties. Gek, in België krijg je een overdosis aan wolken, maar hier zijn ze veel mooier. Hier lijken ze een dimensie meer te hebben. Ze liggen niet in een oneindige grijsheid plat tegen elkaar aan. Het lijkt wel of je ze kan voelen. En na elke rij doemt er weer een op. Ze noemen deze regio niet voor niets big sky country.