Vietnam - Een stem tussen de bergen
Foto: Lieve Leroy
Ninh Binh, de plek waar het avontuur van de Mol 2019 begon. Net voor die eerste aflevering werd uitgezonden, was ik zelf in Ninh Binh. De stad zelf, op zo een 2.5 uur van Hanoi, stelt niet zoveel voor. Maar het omliggende landschap is adembenemend mooi. Het karstgebergte zorgt voor grillige, indrukwekkende landschappen. Je raakt er niet op uitgekeken. Het is een beetje zoals Halong Bay, maar dan op het vaste land. Het is een fascinerend landschap: bergen in allerlei vormen, grotten, rijstvelden en rivieren.

We verkennen het landschap via een tocht in een roeibootje. Onze roeister vaart ons langs schitterende rijstvelden, pagodes en grotten. We zijn niet alleen. Voor en achter ons varen tientallen, misschien zelfs honderden andere bootjes. In Vietnam weten ze hoe ze massatoerisme moeten organiseren. En ondanks de massa’s mensen, is het stil op het water en genieten we van de rust. We bewegen op het ritme van de peddels. Het is koud en erg vochtig. We kruipen nog iets dieper weg in onze truien en zoeken bescherming onder een paraplu. De wolken hangen laag over de bergen. Het licht wordt opgeslorpt in de nevels waarin de fluo-oranje zwemvesten als lantaarns oplichten. Het is een mysterieus landschap. Ik stel me een draak voor in een van de grotten, of misschien kijkt er wel eentje om de hoek van de berg die we net voorbij varen.

De volgende dag is het weer wat beter en gaan we er te voet op uit. We stappen over kleine weggetjes langs rijstvelden, visvijvers en groentetuinen, tussen deze tot de verbeelding sprekende bergen. Een visser komt aangeroeid om zijn netten te checken. De kinderen hollen achter een massa eenden aan die en masse de vijver induiken. Wat later staan we allemaal tegen een van de karstbergen te schreeuwen. Die kaatst onze woorden feilloos terug. Het is een heerlijke ochtend. Behalve door onze uitbundigheid, wordt de rust van de plek alleen verstoord door een blikkerige stem die we al van ver horen. Langs het weggetje staan op regelmatige afstanden palen met een luidspreker erop gemonteerd. Daar schalt marsmuziek uit, af en toe onderbroken door een luide stem. We kunnen niet verstaan waarover het gaat, misschien is het nieuws of propaganda? Deze stem -hard en luid- in de bergen vormt een schril contrast met het mysterieuze gevoel dat dit landschap oproept. Stilte is een kostbaar goed in Vietnam.