Vietnam - Schimmelbloemen op het venster
Foto: Lieve Leroy
Frank zegt dat het weer in Europa op slot zit. In Vlaanderen is het al weken grijs en in Oostenrijk blijft de sneeuw maar vallen. Hier in Vietnam is het ook winter, maar toch een beetje anders.

Vietnam is een lang, smal land. Er zijn grote verschillen tussen het klimaat in het noorden en in het zuiden. In het noorden is het nu nat en koud. In het zuiden droog en warm. In het midden van het land, waar ik woon, is het ook nat. Het regenseizoen begint hier in september en zou in januari moeten eindigen. Dit jaar kwam het wat laat op gang. Maar begin december gingen de hemelsluizen volledig open. Op minder dan twee dagen viel er bijna twee derde van de gemiddelde jaarlijkse neerslag van België uit de lucht. Nu regent het regelmatig met droge dagen ertussen, maar vooral de luchtvochtigheid blijft erg hoog. Onaangenaam hoog. Dat heeft vervelende gevolgen.

Een handdoek waaraan je ’s ochtends je handen droogde, voelt ’s avonds nog nat aan. Ik ontdekte op mijn houten fruitschaal een onaangename groen schijn. Een trui uit de kast rook alsof hij een paar jaar in de kelder had gelegen.

Ik ben er nog niet uit wat de beste strategie is. Je huis ventileren via open ramen en deuren, of juist alles afsluiten en de ontvochtiger overuren laten draaien. Het lijkt allemaal niet uit te maken. Er verschijnen vochtplekken op muren, de verf bladdert af, schoenen beschimmelen, mijn rugzak stinkt en boeken verliezen hun boekengeur en voelen klam aan.

De lucht lijkt verzadigd van schimmelsporen. Ze plakken zelfs tegen pyrexschalen en vensters. Geen ijsbloemen hier, maar schimmeldecoratie.