Iets na achten begonnen de tenoren aan het debat onder leiding van ervaren VRT-man Johnny Vansevenant. Guy D’haeseleer (Vlaams Belang), Tania Van Hoofstadt (OP Zelzate), Freddy De Vilder (SP.A), Rik Laureys (CD&V-Vrij Zelzate), Frank Bruggeman (VLD-SD), Geert Asman (PVDA+) en Martin Acke (N-VA) mochten zich eerst in drie minuten, zonder stoorzenders, voorstellen.

Daarna ging men dieper in op heikele thema’s zoals veiligheid, sociale zaken, het ‘Zelzaats imagoprobleem’, interne ruzies, fiscaliteit, OCMW en tenslotte mobiliteit. Ondertussen mochten de burgers één vraag per persoon op een papier schrijven; de drie relevantste, volgens organisator Unizo, kwamen op het eind aan bod. De vragen gingen over gemeentelijk onderwijs, over een proper Zelzate, en over hoe men de uitgaven gaat verminderen en de inkomsten gaan verhogen.

Katrien Hyde had het achteraf over een vriendelijk debat, ‘de deelnemers waren braaf voor elkaar’, aldus de voorzitter van Unizo, ‘het was veel rustiger dan zes jaar geleden. Inhoudelijk vond ik het ook beter. Wat opviel, in tegenstelling tot 2006, is dat er geen beloftes zijn gedaan; men bleef te veel aan de oppervlakte, de kopstukken gingen niet to the point’, aldus de eigenares van kledingzaak Treffer.

Tania Van Hoofstadt (OP Zelzate) vond het plezant, ‘toch kwam de moderator iets te weinig tussen. Ik antwoordde mooi op de vragen, zonder meer, dit komt door mijn onervarenheid’.

Martin Acke (N-VA) vond de discussies heel oppervlakkig, ‘de voornaamste thema’s zijn wel aan bod gekomen maar iedereen was heel lief voor elkaar’.

Rik Laureys (CD&V-Vrij Zelzate) vond het een mooi, zacht, niet te bitsig debat. ‘Ik ben zeer tevreden over de opkomst. Politiek laat de Zelzatenaar allerminst onverschillig, ik heb liever een discussie met een tegenstander dat met een onverschillig iemand’.

Dat er geen coalitie SP.A – VLD-SD komt is nu wel duidelijk. Beide lijsttrekkers hebben het net niet gezegd, al deed Vansevenant hard zijn best om het er uit te krijgen. De beslissing is aan de kiezer over precies achttien dagen.