De aanleiding om dit te schrijven manifesteerde zich de voorbijwe weken op verschillende manieren en in verschillende vormen. Maar dat ik dit moest schrijven, stond vast.

Zaterdagavond rond een uur of zes, als de nacht invalt en de maan baas wordt over de zon, moet je in Shanghai in de buurt van het centrum zijn. Meer bepaald in een taxi die je over de rivier rijdt, en weer terug. Via People's Square en Jing An, terug naar de rivier. Alles is prachtig verlicht en je komt ogen tekort om deze pracht in je op te nemen. Prachtige gebouwen, futuristische toekomstbeelden, de eeuwenoude Bund….., het is van een ongekende schoonheid. De beste kijk op dit alles krijg je vanuit een taxi die je over de Yan’an elevated road voert. Zoals de naam het zegt is dit een brug, parallel met een bestaande straat, dwars doorheen het centrum van Shanghai. Ze hebben er de oude, prachtig gerenoveerde, cultuurtempel tien meter voor verplaatst. En dit zonder de weerstand van comite’s, actiegroepen of ontevreden burgers. Hier was geen discussie over het Meccano-trace, de aansluiting met de A12 of de overlast voor de omwonenden. Hier is nooit sprake van uitstel. Wat een contrast met wat er zich in Antwerpen afspeelt, het Oosterweel debacle weet u wel.

Welke weg nu de beste is om te bewandelen, daarover zijn de meningen verdeeld. Moet, zoals in Antwerpen, het democratisch principe tot aan zijn grenzen verkend worden, of moet er, zoals hier, een overheid zijn die uitvoert en achteraf communiceert dat het omwille van de democratie was. Hierover botste ik in het vliegtuig op een, in het begin althans, hilarisch stukje tekst. De auteur is senior editor van de People’s Daily in China en hij schrijft onomwonden: ‘Democracy is awesome in it itself, but if not materialized by a powerful decisive and commanding government, it’s nothing.’ Heerlijk toch. Zucht.

Dan ben ik ongelooflijk trots om in een, in mijn ogen althans, open en democratische samenleving te zijn opgegroeid – en voel ik me nog meer een grote gelukzak dat ik daarin geboren ben. Toch verschijnen er meer en meer krassen op dit mooie blazoen. Als ik moet lezen dat iemand in Brussel is aangevallen omdat hij er vrouwelijk uitziet? Als ik moet lezen dat een frans Koppel in Brugge klappen heeft gekregen omdat ze Frans praatten? Daar word ik razend van. Hoe is het mogelijk? Als dat door iedereen gepikt wordt, kan je beter alle homo’s (zelfs als je niet man of vrouw genoeg bent blijkbaar) buitenzetten (of een gele ster opnaaien, dat is uiterst effectief gebleken in het verleden) en iedereen die geen nederlands kan, zijn mond dichtnieten. Ik weet dat dit kort door de bocht is, maar als er geen verontwaardiging is, is er niets meer. Het kan beter. Het kan altijd beter.

Gegroet