Een paar honderd toeschouwers, de helft partijmilitanten en een kwart jeugd, zagen vijf lijsttrekkers, kandidaat-burgemeesters zo u wil, en twee vervangers (Freddy De Vilder van Tezamen Zelzate en Guy D'Haeseleer van Vlaams Belang waren afwezig) hun partij vertegenwoordigden.

Brent Meuleman (SP.A), Martin Acke (N-VA), Kenzie Matthijs (Vlaams Belang), Frank Bruggeman (VLD-SD), Debbie De Vleesschauwer (PVDA), Rik Laureys (Zelzate Positief) en Vincent Vandenbosch (Tezamen Zelzate) mochten elk in twee minuten hun partij en programma voorstellen. Nadien werden de kandidaten stuk voor stuk aan de tand gevoeld door Gunter Lamoot, de moderator van dienst.

Na een (te lange) pauze en de vervanging van Debbie De Vleesschauwer door Geert Asman bij PVDA, werden enkele algemene onderwerpen besproken zoals de veiligheid van de fietsers, de vraag hoe de jeugd (meer) kan betrokken worden bij het beleid en de (niet-)aanleg van het busstation. Het debat dreigde even te ontsporen toen drie mensen uit het publiek hun vraag (of was het een tussenkomst) rechtstreeks aan de panelleden wilden richten, de moderator ving dit echter met een kwinkslag op.

De vertegenwoordiger van het Vlaams Belang slaagde erin om op een ganse avond dertig seconden de micro te gebruiken. Goed twee uur na de aanvang werden de debatten gesloten, de kiezer heeft nog vijftien dagen tijd om te beslissen hoe de teerlingen moeten worden geworpen.