N-VA-fracties trekken naar kiezer met nauwe samenwerkingsplannen
N-VA-burgemeesters Dominick Vansevenant (Keerbergen) en Guido Vaganée (Bonheiden) Foto: Kristof Van Rompaey
De N-VA-fracties van Bonheiden en Keerbergen trekken in 2018 naar de kiezer met een gezamenlijke visie op een nauwe structurele samenwerking tussen beide gemeenten. “Maar het gaat hier allerminst om een fusie, wel om een associatie”, benadrukken burgemeesters Guido Vaganée en Dominick Vansevenant . “Dat is uniek in Vlaanderen.”

Een associatie tussen Bonheiden en Keerbergen moet volgens de N-VA-fracties een juridisch kader opleveren dat een nauwere samenwerking op allerlei beleidsdomeinen stimuleert. “Maar een associatie is geen fusie. De schepencolleges en de gemeenteraden blijven autonoom werken", benadrukt burgemeester van Bonheiden Guido Vaganée.  "Zulke associatie levert voor beide gemeenten wel een natuurlijk ervaringstraject op, en dat is mooi meegenomenin het geval dat er toch een verplichte fusiegolf op gang zou worden getrokken door de Vlaamse Overheid. Als we in de toekomst samen in bad moéten springen, dan hebben we toch al leren zwemmen."

Maar de associatie is niet louter een voorbereiding op een mogelijk verplichte fusie. Als het van de burgemeesters en hun afdelingen afhangt, zou het ook moeten leiden tot concrete resultaten op het veld. "De economische schaalgrootte kan op allerlei vlakken voordelen opleveren voor beide gemeenten", stelt burgemeester Dominick Vansevenant van Keerbergen. "Aanbestedingen van onder meer grondgebiedzaken, asfalteringswerken en mobiliteitsstudies kunnen gezamenlijk gebeuren. Verzekeringen kunnen gezamenlijk worden afgesloten, en gespecialiseerd materiaal en personeel kan op beide grondgebieden ingeschakeld worden."

De burgemeesters doen de associatie zelf nog eens uit de doeken op: www.samensterk.vlaanderen Ze vragen er ook aan de inwoners om hun mening over het initatief mee te delen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in