VAE-Abu Dhabi: Fast Pass
Abu Dhabi Corniche Foto: Katrien Schreurs
Het is weer zover. Iedere 2 jaar verloopt onze ‘residence visa’ of verblijfsvergunning en moeten we opnieuw de hele medische- en papiermolen doorlopen. Elke buitenlandse ‘resident’ in AD moet gesponsord worden door zijn werkgever, en elk buitenlands bedrijf moet gesponsord worden door een ‘local’. Echtgenotes en kinderen staan op het visum van de werkende man en worden door hem gesponsord. Geen werk, geen visum, geen visum, geen woonplaats in AD.

JA, u heeft dat correct gelezen, wij moeten inderdaad ook medische testen afleggen vooraleer we toegelaten worden om in dit land te verblijven. Binnenkort moet ik me weer in één van de officiële medische centra aanmelden om te bewijzen dat ik geen besmettelijke ziekten in de met palmbomen begroeide woestijnstad zal verspreiden. Er zal bloed worden afgenomen waarbij ze kijken of ik geen drager ben van het aidsvirus en een röntgentest waarbij de longen gescreend worden op tbc. Daarna nog een irisscan ondergaan om bij je persoonsgegevens te voegen zodat bij aankomst op de vlieghaven in AD ze dan dadelijk aan paspoortcontrole je identiteit kunnen controleren. Gelukkig kan je in het medisch centrum een ‘fast pass’ kopen voor ongeveer 40 euro zodat je de rijen minder fortuinlijke wachtenden voorbij kan steken. En eerlijk gezegd doen alle Westerlingen dat… Was er onlangs geen ophef ontstaan in België omtrent een soortgelijke ‘fast pass’ in het pretpark Walibi? Hilarisch dat dit in een commerciële omgeving in België moreel gezien niet kan en dit in AD dan weer officieel aangeboden wordt bij de verplichte medische inspectie.
 

Stel je voor dat ze dergelijke medische testen in België zouden afnemen bij inwijkelingen. Ik kan me al levendig voorstellen welke betogingen, debatten, protestmarsen en verontwaardiging dat teweeg zou brengen. De testen die wij hier ondergaan zijn namelijk niet om ons nadien bij een eventuele ziekte beter te kunnen behandelen in hun land, neen, zo zit het niet in elkaar… Indien de test positief is, wanneer je dus besmet bent en de uitkomst voor jou dus zeer negatief is, wordt jou het verblijf ontzegd en moet je het vliegtuig huiswaarts nemen. Is het in België zelfs niet bij wet verboden om iemand een persoonlijke medisch gerelateerde vraag te stellen?
 

Dat brengt me dan weer bij de gevraagde vereisten bij job vacatures hier in AD. Om je een breuk te lachen soms. Hier mag alles wat in België via een anti-discriminatie wet verboden is. Het ‘Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding’ zou hier overuren moeten kloppen. In de vacatures staat er namelijk zwart op wit vermeld van welke origine de kandidaat moet zijn, van welke leeftijd en geslacht en ook dat sommige jobs enkel aangeboden worden voor de lokale Emirati. Er loopt hier namelijk een ‘Emiratisation policy’ in de VAE. Er wordt getracht zowel in de publieke als in de private sectoren het percentage van de lokale tewerk gestelden te verhogen. Naar verluidt worden deze percentages in de overheidsinstanties behaald maar loopt de private sector hard achter. De overheid investeert zwaar in onderwijs om haar Emirati jeugd in een veelheid aan vaardigheden op te leiden en te trainen, nodig voor de –veelal- Westerse arbeidsmarkt.
 

Wat me deze week verder ook niet ontgaan is, is het beleid hier ten aanzien van meerderjarige kinderen. De Tsjechische zoon van een collega van mijn echtgenoot is net meerderjarig geworden en wordt dan verondersteld van ofwel hier verder te studeren ofwel het land te verlaten. Hij kan hier uiteraard een betaalde baan zoeken, maar dan wordt de zoon dus gesponsord door zijn eigen werkgever en staat hij niet meer onder het residence visa van zijn vader. Voor meerderjarige dochters geldt dit niet. Zij mogen zonder verder te studeren bij papa blijven wonen en door hem gesponsord blijven. :-)