VAE-Abu Dhabi- Local dress does impress!
Belangrijke Sheikhs in dishdash op de Grand Prix in Yas Marina Circuit Foto: Katrien Schreurs
De lokale bevolking van de VAE heeft een traditionele klederdracht die nog steeds met trots gedragen wordt. De mannen dragen een lang wit kleed met lange mouwen, de zogenaamde dishdash, en een soort van doek op hun hoofd (ghutra) vaak met zwart lint (agal) rond. Het kleed kan soms ook beige zijn, grijs of blauw. De hoofddoek is wit of rood- wit geblokt. Jonge locals dragen de doek vaak geknoopt op hun hoofd zonder het zwarte lint rond. Oudere mannen laten de doek in zijn volle lengte vallen. Dergelijke kledij biedt prima bescherming tegen de brandende zonnestralen. Als schoeisel dragen ze allemaal een soort van klassieke lederen open slippers. De piloten zonnenbril van Ray Ban met spiegelglas maakt verder het plaatje compleet. Ze rijden heel vaak met een Toyota Landcruiser waarmee ze in het weekend in de woestijn gaan crossen. Vaak hebben ze ook een sportwagen of slee voor andere gelegenheden. Ook de ruiten van hun wagens zijn zeer vaak van spiegelglas.

De vrouwen dragen boven hun gewone kleren een zwart gewaad met lange mouwen, de abaya, en een zwarte sluier over het haar. Het kleed is van een zeer dunne materie gemaakt en voelt aan als zijde. Sommige vrouwen verbergen hun gezicht volledig, anderen deels en weer anderen helemaal niet. Dit is afhankelijk van de wil van hun familie. De abaya’s worden zeer sierlijk en elegant gedragen en afgewerkt met stijlvolle, fijne versieringen zoals edelsteentjes en borduurseltjes. De Emirati vrouwen dragen bovendien dure exclusieve handtassen en verbergen hun Manolo Blahnik hakken niet. Onder de traditionele abaya wordt trouwens dure merkkledij gedragen. Ook zij verplaatsen zich met dikke wagens en in tegenstelling tot Saudi-Arabië mogen zij in dit land wel zelf rijden. Niemand kijkt hier vreemd op wanneer er een knalroze Hummer langsrijdt…


Ook de vrouwen dragen hun traditionele gewaden met fierheid. De loerende labourers op de straat mogen hun vrouwelijke rondingen niet zien. Enkel in de huiselijke kring of in vrouwelijke middens ontdoen ze zich van de zwarte gewaden. Ik moet eerlijk toegeven dat het wel iets heeft zo een abaya. Wanneer wij als toeristen hun moskee bezoeken moeten wij er ook eentje dragen en ik kan je verzekeren dat het aangenaam aanvoelt. Zodra je het weer moet uitdoen nadien voel je je plots naakt. Dan moet je weer denken aan het intrekken van je buikje en zie je de loerende blikken weer.


De lokale bevolking houdt van overdaad. Hun huizen zijn zeer groot en genoeg meubels vinden om elke kamer op te vullen is een uitdaging. De decoratiestijl is nogal zwaar naar onze gewoonten. Er wordt vaak met goud gewerkt en krullende versieringen. Een paarse lavabo in de vorm van een schelp met een zeemeermin-kraan en dolfijnvormig zeephoudertje zijn hier niet ongewoon. Parfum gieten ze met liters over zich.


De Emirati zijn objectief gezien mooie mensen. De jonge dames hebben lieve fijne gezichtjes. De mannen hebben stoere brede gezichten met rechte kaaklijnen. De meesten zijn goed opgevoed en huldigen de voorschriften van de Koran. Ze zijn galant, gastvrij en hulpvaardig. Een mannelijke local zal vrouwen met kinderen steeds bijstaan. Hij houdt de deuren voor je open en zal je altijd helpen. Zo was een Oostenrijkse vriendin van me in haar auto aangereden en stond in de hitte langs de straat te wachten met een baby op haar arm. Een local die haar had zien staan stopte voor haar en bracht hen naar zijn moeder waar ze dadelijk gevoed en gelaafd werd. Van de lokale vrouwen kan je ook steeds een glimlach of vriendelijk gebaar verwachten. Verder houden ze hier allen enorm van kinderen. In België ben ik vaak op mijn ongemak wanneer je ergens met drie kinderen naartoe gaat en de kroost lawaaierig wordt. Hier absoluut niet. Kinderen worden overal met open armen ontvangen. Mijn jongste is net drie jaar geworden maar nog steeds kraaien ze hier naar haar van “Hello Baby, what’s your name?” Bij paspoort controle op de vlieghaven laten ze vrouwen met kinderen meestal voorgaan.


Voor mensen met vooroordelen over de Islam en moslims in het algemeen, raad ik hen ten stelligste aan om eens in dit land te komen kijken hoe het er aan toe gaat. Verruim je horizonten en doorbreek je paradigma’s en ontdek hoe niet alle moslims over één kam geschoren mogen worden.


Verder nog een woordje over de film “Sex and the City II”. Het is zeer duidelijk te zien dat die beelden in Marokko gefilmd zijn en niet in de VAE. Het hotel dat ze wilden voorstellen is “Emirates Palace” maar dat is hen totaal niet gelukt. De stijl van het hotel in de film is helemaal Marokkaans. Exclusieve hotels in de Emiraten kunnen enkel beschreven worden in superlatieven en zijn veel overweldigender. Je moet het echte hotel maar eens “Google-en” om je er een idee van te vormen. Of zelfs een “Shangri-La” hotel zou in een veel grotere mate de weelde van AD belichaamd hebben. Verder is er helaas geen authentieke souk in deze stad maar enkel moderne gebouwen. Het gedrag van Samantha daarentegen tijdens het diner met haar mannelijke vriend is inderdaad iets wat hier niet geduld zou worden. Niettegenstaande de onjuistheden vind ik het echter als trouwe SATC fan wel een superleuke film. De free publicity die de stad via deze prent krijgt is handig meegenomen. In het licht van de poging tot diversificatie van de economie van olie naar toerisme had de sheikh de filmmakers misschien beter een VIP behandeling gegeven in zijn land en de hele wereld laten zien wat Abu Dhabi allemaal te bieden heeft.