Sinds vanochtend al valt er sneeuw in Davos. En vergis ik me, of dempt dat verse sneeuwtapijt ook een beetje de sfeer?

Het was stil op straat, toen ik daarnet terugwandelde naar hotel Sonnenberg. Nochtans was het nog niet zo laat. Maar de groepjes luidruchtige congresgangers die je anders wel tegenkomt - onderweg van de ene receptie naar de andere, of van de receptie naar het diner - zijn er nu niet. De weinige wandelaars haasten zich door de sneeuw naar hun bestemming.

Wat men ook zegt, je komt niet naar hier voor die recepties, zei vanavond nog een Belgische aanwezige me. Op een receptie, juist. Waarom hij dan wel komt? Om zichzelf af te toetsen, zei hij. 'En af en toe ga ik wel eens naar huis met een schitterend idee.' Maar dat idee had hij dit jaar nog niet gevonden.

Missschien is het toeval, maar nog iemand vertelde me op die receptie dat er dit jaar misschien toch wel wat minder interessante sessies waren dan andere jaren. Anderen zijn dan weer wel enthousiast. Vooral over de sessies die qua thema een beetje afwijken van de algemene, breed-economische discussies die hier de grote publieke debatten overheersen.

Teneergedrukt is de stemming nochtans niet. 'Vorig jaar was het hier echt depri', zei een trouwe Davosganger. 'De crisis, de paniek woog toen zwaar. Dit jaar bekijkt men alles een beetje evenwichtiger.'

Maar natuurlijk overheersen de crisis en haar nasleep nog grotendeels het hele gebeuren. De bankiers vechten hun oorlog voort uit met de overheid. En Griekenland dat zo zwaar onder vuur ligt van speculanten, staat in het middelpunt van de belangstelling. 'Ik ben nog nooit zo veel gevraagd geweest voor debatten en interviews als nu', zei de Griekse premier George Papandreou gisteren nog. 'Behalve dan in 2004, toen ik minister van Buitenlandse Zaken was en we de Olympische Spelen organiseerden. Niemand geloofde toen dat we dat als klein land zouden kunnen. En toch hebben we het gedaan. Nu gelooft niemand dat we hier uit geraken. En toch zullen we dat doen.'

Barack Obama had het niet beter kunnen zeggen. Maar zal Papandreou het kunnen halen tegen de speculanten? Ik vrees ervoor.

Crisis  of geen crisis, de hedgefunds en 'de markt' zijn weer de baas. In Wall Street en in de City worden er weer mensen stinkend rijk. En ik vrees dat Yannis met de pet het alweer zal bekopen.