Manneken-Pis is teruggevonden
Het Manneken werd allicht het slachtoffer van een ludieke actie. vg Foto: © Vuylsteke Eddy
Manneken-Pis is terug van weggeweest. Het beeldje dat maandag in Geraardsbergen werd gekidnapt door het 'Manneken-Pis Liberation Front' staat terug op zijn sokkel. Het ventje werd vandaag omstreeks 12 uur ontdekt in de Dierkost, een middeleeuwse vestingtoren.

Maandagochtend was het Manneken-Pis spoorloos verdwenen. De ontvoering werd opgeëist door het MPLF. Dat was boos omdat in een reportage van 'Vlaanderen Vakantieland' de Brusselaars beweerden dat hun plassende beeldje het oudste is. Het Geraardsbergse ventje dateert echter van 1459, zijn Brusselse collega is pas sedert 1619 actief.

Het MPLF stoorde zich ook aan de lauwe reacties van de Geraardsbergenaars op de straffe Brusselse uitspraken. Maandag bleek al snel dat de verdwijning van het ventje heel wat emoties losweekte bij de inwoners en dat zag het MPLF heel graag gebeuren.

Vandaag werd het ontvoerde Manneken teruggevonden door een groep leraars van het Sint-Catharinacollege die net een stadszoektocht hadden afgewerkt tijdens hun jaarlijkse teambuildingdag. Het ingepakte beeldje bevond zich in de Dierkost, een gerestaureerde toren van de vroegere stadsomwalling.

In een brief uit het MPLF zijn vreugde over de positieve reacties van de Geraardsbergenaars. 'Daarom geven we het beeldje terug.' Wie er achter het MPLF zit is niet bekend.