SP.A bindt Manneken-Pis een mondmasker aan
Foto: Joeri Minne
Manneken-Pis en enkele kinderen kregen een mondmasker opgezet. De SP.A wil met deze ludieke actie duidelijk maken dat er iets moet gedaan worden aan de slechte luchtkwaliteit in het Geraardsbergse centrum.

“In het deel van de stad waar de meeste scholen én ons ziekenhuis staan, is de luchtkwaliteit niet beter dan in steden als Gent of Antwerpen”, stelt SP.A-lijsttrekker Emma Van der Maelen. “Voor onze gezondheid en die van onze kinderen, moeten we de lucht in ons centrum weer proper krijgen. En dat kan maar op één manier: niet langer alle verkeer door het centrum leiden.”

De SP.A baseert zich op cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Begin dit jaar heeft een studie aangetoond dat de luchtvervuiling ook in Geraardsbergen een ernstig probleem vormt. We hebben dit toen onder de aandacht gebracht, maar het stadsbestuur heeft daar geen gevolg aan gegeven en dus luiden wij nu de alarmbel."

"De Oudenaardsestraat, Denderstraat, Weverijstraat en Wijngaardstraat zijn er het slechts aan toe. Deze liggen in een druk bewoonde zone met scholen, een ziekenhuis en een winkelstraat in de directe omgeving. Wat wij vragen is om de binnenstad verkeersluw te maken."

"Dit wil zeggen: minder doorgaand verkeer en een betere bereikbaarheid voor fietsers, bussen en de auto’s die absoluut in het centrum moeten zijn. Nu rijden alle auto’s zich helemaal vast in ons centrum, met grote files tot gevolg. Daar zijn veel auto’s bij die niet eens in het centrum hoeven te zijn. Anderen draaien dan weer toertjes op zoek naar een parkeerplaats. Deze situatie verpest de sfeer en de lucht voor shoppers, toeristen, scholieren en lokale bewoners. Maak het centrum verkeersluw en zorg voor meer en gratis parkings in de rand. Vernieuw daarnaast fiets- en wandelpaden en zorg voor vlotte verbindingen met het openbaar vervoer. Wat je gaat krijgen is propere lucht en een heropleving van het centrum” besluit Van der Maelen.