NEW YORK - Think Tanks in de verf
Foto: joost de bleeckere
Ze zijn niet weg te denken uit het New Yorkse straatbeeld. Of liever: het dakenbeeld. Al meer dan honderd jaar zien de bekende watertanks er hetzelfde uit. Tot deze zomer!

De druk in de waterleidingen van New York brengt het water slechts tot ongeveer zes verdiepingen hoog. In een stad met wolkenkrabbers vormt dit wel een probleem. Daarom wordt er gewerkt met pompen of met waterreservoirs boven op de daken.

Wie denkt dat de houten watertanks overblijfselen zijn uit vervlogen tijden, heeft het mis. Ze worden nog steeds gemaakt en gebruikt. Er staan ook metalen tanks (slechts 1%), maar die worden dan meestal aan het oog onttrokken. Ze worden beschouwd als minder esthetisch en bovendien worden ze 's zomers veel te heet, en 's winters gaan ze makkelijker dichtvriezen.

Komende zomer wordt er een aantal tanks in de verf gezet. Letterlijk

Het Water Tank Project wil de problematiek van de globale watervoorziening in de aandacht brengen. Artiesten zullen in de vijf "boroughs" van New York op de daken klimmen en zich volledig kunnen uitleven op de watertanks. Op deze manier wordt de New Yorker uitgenodigd omhoog te kijken, na te denken en bewuster met water om te springen. De tanks worden op die manier "think tanks".

Wanneer dit project een aanvang kent, is nog niet helemaal duidelijk. Maar er worden wel al een aantal beroemde artiestennamen aangekondigd: Jeff Koons, Ed Ruscha, Bruce Weber,…

Het Water Tank Project doet natuurlijk al heel wat stof opwaaien. Tegenstanders zeggen dat het onaanvaardbaar is dat de iconische watertanks, gemaakt van honderden jaren oude boomstammen, zullen beklad worden met verf. Voorstanders vinden dat de daken van New York wel een kleurtje kunnen gebruiken. Weer anderen zeggen dat dit project niet mag gaan lijken alsof er een bom ontploft is op Times Square.

Wat vindt u trouwens van die tanks?
Zien ze er maar ouderwets uit tussen al die moderne flatgebouwen? Is het goed dat ze een likje verf krijgen? Of kan het beeld van een stad niet zo maar in de naam der kunst veranderd worden?