Tien vragen aan Danielle Verbueken
Foto: Danielle Verbueken / Groen
Op de lokale kieslijsten staan enkele honderden Mortselaars, maar voor de meeste mensen zijn zij nobele onbekenden achter een affiche en een slogan. Wie zijn deze politici in het dagelijkse leven? Met tien vragen over alledaagse dingen wordt een tipje van de sluier gelicht. Vandaag: Danielle Verbueken van Groen (22ste plaats).

Wat doet u in het dagelijkse leven?
Ik werk in de Bibliotheek van de Universiteit Antwerpen. Sinds een vakantiewerk in 1978 ben ik daar verzeild en gelukkig nooit meer weggegaan, want het is een bijzondere omgeving: niet enkel de mooie historische gebouwen in de stad of de groene campussites, maar vooral de mensen die je er kan ontmoeten; de contacten met de studenten en de activiteiten die er plaatsvinden: lezingen, tentoonstellingen.

Wat is uw favoriete film?
Een film die me diep geraakt heeft, is 'La Vita è bella' waarin een vader er in de meest hachelijke momenten toch in slaagt zijn angst en ellende opzij te zetten om door zijn humor zijn zoontje zowel fysiek als mentaal te beschermen tegen de gruwel, hoe hij zelfs tot aan zijn dramatische einde het leven moedig toelacht, weigert op te geven en trouw aan zichzelf blijft.

Wat is het mooiste moment in uw leven?
Het meest recente mooiste moment duurt nu al bijna 6 jaar sinds de geboorte van mijn kleindochtertje Safi en het voorrecht te hebben haar van nabij te zien opgroeien. Ze verrast me dagelijks met grappige of pientere opmerkingen; haar nooit aflatende nieuwsgierigheid over verliefd zijn, sterven, de evolutie van de mens - en uiteraard de dinosaurus - en met haar oprechte bekommernis om de natuur.

Wat is uw favoriete plek in Mortsel?
Dat is de Hoeve Liekens in de Drabstraat 154. Sinds 1991 ijver ik samen met de Werkgroep Jeugd- en Gezinsboerderij Liekens voor de vrijwaring van de omliggende gronden en de invulling hiervan door een stads- en plukboerderij. In 2001, net voor kerstmis, heeft de huidige eigenaar de hoeve illegaal verwoest. Daarop startte de Stad Mortsel een gerechtelijke procedure, recenteljk geëindigd in een definitieve uitspraak: de eigenaar moet de hoeve heropbouwen, zo niet betaalt hij een boete van 250 Euro per dag, onbeperkt in tijd. De periode van beboeting start dit jaar eind december. De eigenaar is op 19 september laatstleden met deze werken gestart. We volgen dit van nabij op.
Een gebouw kan je afbreken, maar niet een realiseerbare prachtige droom. Ik reken er op dat ik na twintig jaar voorbereiding weldra de fakkel kan overhandigen aan de nieuwe generatie met toekomstvisie, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen de voeling met de natuur niet zullen verliezen en/of sociaal zwakkeren een plaats kunnen geven in onze samenleving; zodat iedereen die dit wil, weldra versgeteelde groentjes kan oogsten. Voor dit alles blijft de inzet van het Stadsbestuur onontbeerlijk. Hier ga ik voor.

Wat is uw favoriete gerecht?
Huisgemaakte spaghetti bolognese maar dan met veel groentjes en de nodige koriander erbij kan heerlijk smaken.

Welk talent had u graag gehad?
Ik had graag een muziekinstrument willen bespelen. Muziek is universeel en opent zoveel deuren, is troostend, ontladend, bevrijdt en verbindt mensen.

Welke hobby beoefent u?
Ik fotografeer graag. Ik ben hiermee gestart op de universiteit na de oprichting van een vrijwilligersgroep 'Karibu', die zich bekommerde om buitenlandse studenten, gastprofessoren, enzomeer, met of zonder familie. Sommigen waren hier met een kleine beurs en moesten opletten wat ze met hun centen deden. Tijdens de door de Universiteit gesponsorde activiteiten die we voor hen organiseerden, zorgde ik voor de fotoreportages waarvan we soms foto’s afdrukten en meegaven of later digitaal deelden. Tegenwoordig hebben sommigen beter materiaal dan ik. Ik neem nog regelmatig foto’s voor verschillende verenigingen of evenementen. Mijn foto’s zijn een visueel geheugen en een collectief archief en werden al verschillende keren gepubliceerd.

Wat zou u zeker nog een keer willen doen in uw leven?
Ik zou heel graag met mijn kleindochter Safi en vele anderen de eerste groentjes en fruit gaan oogsten op de nieuwe plukboerderij van Hoeve Liekens, terugblikkend op wat vooraf ging en fier kunnen zijn dat ik nooit opgaf en iets waardevol heb kunnen doorgeven.

Wat is uw favoriete lied?
Ik opteer hier voor 'Child in time' van Deep Purple: een prachtig nummer met meeslepende gitaren, een eenvoudige compositie en mooie tekst. Misschien is het net die eenvoud die het zo mooi maakt. Mijn muzikale voorkeur is echter veel uitgebreider dan dit. Ik heb voor weken muziek in huis.

Wat is uw favoriete vakantiebestemming?
Mijn favoriete vakantiebestemming is die plek waar ik cultuur en geschiedenis kan opsnuiven, waar ik kan genieten van mooie landschappen en me onder de lokale bevolking kan mengen. Als ik niet kan reizen, dan nodig ik de rest van de wereld uit in Antwerpen. Als actief lid op een reiswebsite kwam ik zo meermaals in contact met boeiende mensen van nabije maar ook van totaal andere culturen met hun eigen geschiedenis en levensverhalen. Zo kan ook een eenvoudig Mortsels of Antwerps terrasje of een plaatselijke uitstap in dit gezelschap een fantastische vakantiebestemming voor me zijn.

 

Mortselse politici die deze vragen nog niet kregen, mogen contact opnemen via e-mail vóór 30 september.