Je kunt Mozambikanen veel verwijten (zoals een gebrek aan stiptheid, of aan respect voor gemaakte afspraken), maar zeker niet een gebrek aan gevoel voor humor. In de centrale Mozambikaanse provincie Manica zijn twee tienerjongens tot zes maanden cel veroordeeld, omdat ze zich aan een geit hebben vergrepen. Maar de eigenaar van het dier gaat niet akkoord met het vonnis; hij eist dat de jongens ‘lobolo’ ofwel de traditionele bruidsschat voor de geit betalen.

‘Wat kunnen we nu nog met onze verkrachte geit? Haar opeten of verkopen zal nu niet meer lukken’, jammert de eigenaar van het beest deze week in het onafhankelijke Mozambikaanse weekblad ‘Savana’. De rechtbank van Gondola, in de provincie Manica in het centrum van Mozambique, heeft de verkrachters van de geit – twee tienerjongens – zwaar bestraft. Het vonnis luidt dat ze een half jaar de cel in moeten. Maar de eigenaar van het dier gaat daarmee niet akkoord, en vindt dat de jongens dan maar met het dier moeten ‘trouwen’.

Uiteraard is het de man te doen om de ‘lobolo’, de zogenaamde Afrikaanse bruidsschat die de man de familie van de vrouw moet betalen, als hij op de traditionele manier met haar trouwt. De eigenaar van de geit probeert op die inventieve manier een schadevergoeding voor het beest af te dwingen.

De rechtbank van Gondola kan de jongens volgens het formele recht hoogstens veroordelen voor diefstal, meldt ‘Savana’ droogjes, en dat is in dit geval ook gebeurd. Maar Mozambique is tenslotte Afrika, waar behalve formeel recht ook nog een traditionele rechtspraak bestaat. In sommige streken zijn niet de overheidsambtenaren, maar wel de traditionele Afrikaanse ‘chefs’ de feitelijke bestuurders.

De geitenboer is vastbesloten bij hen zijn gelijk te halen, door de ‘volksvergadering’ in Manica het dilemma voor te leggen. De daders zijn intussen naar de districtsgevangenis van Gondola gestuurd, waar ze vermoedelijk te horen zullen krijgen of ze voor de geit moeten dokken.