Van het burgemeesterschap word je niet rijk maar de meeste burgemeesters in het Pajottenland noemen de vergoeding die ze aan hun sjerp overhouden wel billijk. Al is de kloof tussen de grootste en kleinste gemeente in de regio wel vrij groot.

Hoe hoger het aantal inwoners van een gemeente, hoe hoger ook het loon van de burgemeester die aan het hoofd staat van deze gemeente. "Hoe groter de gemeente hoe meer activiteiten om aanwezig te zijn, hoe meer dossiers er op te volgen zijn en hoe complexer deze vaak ook zijn. Grotere verstedelijkte gemeenten worden geconfronteerd met andere problematieken dan rustige landelijke regio's. Dat is zo'n beetje de redenering die achter het verloningssysteem van burgemeesters steekt", verduidelijkt Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. "Anderzijds kunnen burgemeesters in grotere gemeenten wel rekenen op een ruimere administratieve ondersteuning in het gemeentehuis, waar ik collega's ken in kleinere landelijke gemeenten die veel zaken zelf doen. Zij moeten vaak zelf de teksten maken voor het infoblad, een handje toesteken op een activiteit die onder hun bevoegdheid valt en zo meer".

In het Pajottenland zijn de burgemeesters van Halle en Dilbeek het best betaald. Zij verdienen per jaar 88.770 euro. De burgemeester van Bever verdient het minst en moet het stellen met een inkomen van nog geen 38.000 euro per jaar, meer dan de helft minder dan zijn collega's uit Halle of Dilbeek. De rest ligt er tussen in.

"Ik klaag niet omdat ik mijn functie als burgemeester vooral doe uit overtuiging en ik me voor mijn dorp wil inzetten", zo stelt Luc Deneyer, burgemeester van Bever. "Maar ik hoef er geen tekeningetje bij te maken dat je in Bever zonder ander inkomen niet kunt leven van wat je als burgemeester verdient. Meer nog, het volledige bedrag gaat op aan kosten die ik maak om mijn mandaat te kunnen uitvoeren. Als kleinste gemeente van het Pajottenland, heb ik geen eigen kantoor in het gemeentehuis. Mijn laptop en gsm heb ik zelf aangeschaft, net als het papier en de inktpatronen die ik nodig heb. Als er een koers is in het dorp verwachten mensen dat je de eerste prijs geeft en een kaart koopt van hun eetfestijn. Ik heb ook geen eigen medewerker in het gemeentehuis die me helpt. Ik doe heel veel administratie zelf. Ook alle verplaatsingen betaal ik zelf".

"Omdat we een kleine gemeente zijn, worden we niet vaak gevraagd om extra mandaten op te nemen. Die laat ik overigens bij voorkeur over aan de gemeenteraadsleden zodat zij ook er iets aan overhouden", aldus Luc Deneyer. "Of ik dit graag wil veranderd zien? Misschien zou het toch niet teveel gevraagd zijn dat burgemeesters uit een kleine gemeente in dit digitale tijdperk over een computer zouden kunnen beschikken van de gemeente. Maar voor de rest is het wat het is. Iemand die burgemeester wil worden van Bever, kent de situatie".

Dirk Pieters uit Halle, samen met Willy Segers uit Dilbeek de best betaalde burgemeester van de regio, noemt zijn vergoeding 'fair'. "Ik ga er niet rijk van worden maar ik kan er met mijn gezin van leven. Dat is voldoende omdat ik voor dit mandaat ook gekozen heb uit een vorm van idealisme. Vergeet niet dat ik met dit burgemeesterschap toch wel 80 uur per week bezig ben, van 's morgens tot 's avonds en ook in het weekeinde. Wij zijn 24 uur op 24 van wacht, zeg maar. Ik heb vroeger ook nog les gegeven aan de universiteit, op het Planbureau gewerkt en zo meer. Ik werk nu veel harder dan toen. Ik ben voltijds burgemeester omdat dit me helemaal opslorpt. Combineren met een andere taak is haast onmogelijk", stelt Dirk Pieters. "Die 88.770 euro is overigens ook niet wat we in handen krijgen. Bij CD&V gaat 7% naar de partij. Burgemeesters hebben geen onkostenvergoeding en krijgen ook geen zitpenningen voor gemeenteraden, politieraden en zo meer. Ik kan stellen dat hoge ambtenaren in de gemeente meer verdienen dan de burgemeester die wel de verantwoordelijkheid draagt. Maar zoals gezegd, ik klaag zeker niet".

"Moest ik al die uren die ik voor Gooik werk in een eigen zaak hebben gestoken, was ik nu rijk", lacht burgemeester Michel Doopmst. "Maar dat is een keuze die je vooraf maakt als je de burgemeesterssjerp aanvaardt. Weet je dat mensen me ooit vroegen of ik op zondag mijn auto voor het gemeentehuis parkeer om te doen alsof ik aan het werk ben?. Mensen geloven dat vaak niet dat ik ook op zondag werk". De Gooikse burgemeester combineert het mandaat van burgemeester met dat van Vlaams parlementslid. "Enkel die combinatie maakt het leefbaar in een landelijke gemeente als Gooik om voltijds burgemeester te zijn." 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig