Groen Leuven en Oud-Heverlee pleiten samen voor verlichting in donkere fietstunnel
Foto: if
De tunnel die Egenhovenbos met de Doode Bemde verbindt langs het Ormendaalpad is heel donker. Groen Leuven en Groen Oud-Heverlee vragen daarom gezamelijk om er slimme en duurzame LED-verlichting aan te brengen, en de tunnel ook samen met buurtbewoners te schilderen in een aantrekkelijker kleurtje.

“Ik hoor regelmatig van verschillende mensen dat ze bij valavond niet meer door de tunnel durven fietsen omdat het er pikkedonker is", zegt Wouter Florizoone (Groen Leuven). "En dat is jammer want de tunnel is een belangrijke as voor wie wil wandelen of fietsen langs de Dijlevallei tussen de Doode Bemde en Egenhovenbos. Ook heel wat pendelaars gebruiken deze route. We vragen om de tunnel een opfrisbeurt te geven en van LED-verlichting te voorzien. De verlichting zou zachtjes en niet storend kunnen aangaan op het moment dat er iemand doorfietst, zodat die niet de hele nacht aan hoeft te blijven.”

Om de doorgang van vleermuizen niet te hinderen, zou de verlichting vleermuisvriendelijk moeten uitgevoerd worden. Dat kan met amberkleurig UV-vrije ledlampen, de zogenaamde Batlamp.

“Er zou ook een tekening of mooie graffiti kunnen aangebracht worden waarmee de Doode Bemde met Egenhoven in verbinding wordt gebracht", zegt Hanna Van Steenkiste (Groen Oud-Heverlee). "Dat kan bijvoorbeeld door een open oproep in samenwerking met de buurtbewoners uit Oud-Heverlee en Egenhoven, regelmatige passanten, de Scouts van Egenhoven of JNM.”

Het is het Agentschap Wegen en Verkeer dat verantwoordelijk is voor de tunnel. Vlaams Parlementslid voor Groen An Moerenhout vroeg aan minister Ben Weyts (N-VA) om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van haar partijgenoten en de vele wandelaars en fietsers.