Uw vakantiefoto’s op straat
Foto: RemixDave - Dave Hill
Even een testje: wat zou er gebeuren als u morgen uw laptop verliest en iemand de gegevens weet te bemachtigen die erop staan? Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf waarvoor u werkt? Wat zijn de eventuele consequenties voor uw privéleven? Ooit al eens bij stilgestaan?

Een tweede testje: zijn de gegevens op uw laptop geëncrypteerd? Hoeveel mensen kent u die encryptie gebruiken om hun laptop te beveiligen?

De kans is groot dat de combinatie van bovenstaande vragen u toch wel even de wenkbrauwen heeft doen fronsen. (Als ik u hiermee de daver op het lijf heb gejaagd: mijn excuses – dat was nu ook weer niet de bedoeling.) Want vergis u niet: de wachtwoordbeveiliging van de gemiddelde pc is maar een lachertje. Wie een beetje technisch onderlegd is, haalt in een handomdraai de harde schijf uit je toestel, waardoor die beveiliging wordt omzeild. En dan liggen al uw gegevens op straat: uw facturen, bedrijfsplannen, verkoopcijfers, maar ook uw vakantiefoto’s, persoonlijke documenten, enzovoort. Als ik zelf eens kijk naar wat ik op mijn laptop heb staan, dan zie ik meteen toch een en ander dat ik liever niet met iedereen deel…

Encryptie is een geschikte oplossing voor dat probleem. Als u vandaag of morgen eens langs komt op onze stand op InfoSecurity in Brussel, kunt u bijvoorbeeld zien wat u allemaal kunt doen met de technologie van PGP, een in encryptie gespecialiseerd bedrijf dat we vorig jaar hebben overgenomen. Veel mensen denken nog altijd dat encryptie heel ingewikkeld en moeilijk is, maar op dat vlak is er de voorbije jaren heel veel verbeterd. Anderzijds: alles kan beter. Nu moet u als gebruiker zelf nog teveel het initiatief nemen om de nodige gegevens te encrypteren. Het zou bijvoorbeeld veel beter werken als alle gegevens die daarvoor in aanmerking komen automatisch worden geëncrypteerd, een oplossing waaraan wij bij Symantec aan het werken zijn.

Maar zoals ik gisteren al schreef: bedrijven moeten nieuwe procedures voorzien om hun gegevens en mensen optimaal te beveiligen. Gebruikers moeten eerst het onderscheid maken tussen bedrijfskritische of confidentiële informatie en de rest. En vooral: voorzichtig zijn. De sleutel waarmee uw gegevens beveiligd zijn op een Post-it op uw laptop kleven is bijvoorbeeld geen goed idee (net zo min als de code van uw bankkaart op de achterkant ervan neerkrabbelen). Goede technologie heeft pas nut als ze op de juiste manier wordt gebruikt…