Jan Lievens toch geen kandidaat op lijst “Open liberaal”
Jan Lievens hier nog tijdens de fotoshoot van de lijst Open Liberaal en die nu op zijn stappen is teruggekomen. Foto: Eric Vanhooren
Afgelopen maandagavond was uittredend gemeenteraadslid Jan Lievens (Open VLD) nog kandidaat op de lijst ‘Open Liberaal’. Hij prijkt op de groepsfoto van Open Liberaal van lijsttrekker Henk Dejonghe en stond er op de derde plaats. Amper één dag na aankondiging van de nieuwe lijst in ons blad, zorgt Jan Lievens voor suspens binnen de blauwe familie en laat in een persnota weten toch geen kandidaat te zijn voor Open Liberaal. Of Open VLD dan toch met een eigen lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt vermeldt zijn persnota helaas niet.

Niets liet afgelopen maandagavond in feestzaal Den Oever vermoeden dat Jan Lievens met deze stunt zou uitpakken. Hij was op de lijstvoorstelling van Open Liberaal aanwezig en werd er voorgesteld als derde kandidaat op de lijst en liet zich gewillig als kandidaat fotograferen met die groep.

Vergadering op dinsdag

Wel was het een publiek geheim dat Jan naar alle Open VLD-bestuursleden een uitnodiging had verstuurd voor een bestuursvergadering op dinsdagavond, daags na de voorstelling van de kandidaten van Open Liberaal. Vergadering welke achter gesloten deuren zou plaatsvinden in zijn immobiliënkantoor gelegen Moerestraat 11.

Wie op die vergadering was en wat er daar besproken werd is ons onbekend, maar feit is dat we gisterenavond om 21u34 een persnota toegestuurd kregen van Jan Lievens waarin staat dat hij toch geen kandidaat is voor Open Liberaal.

Volgende tekst stond letterlijk op de persnota te lezen: “Naar aanleiding van de recente mededelingen van Open VLD-voorzitter Henk Dejonghe betreffende het oprichten van een scheurlijst van Open VLD Koekelare heb ik besloten om niet mee te gaan op de lijst Open Liberaal.”

“Reeds sinds halfweg juni word ik volledig in het ongewisse gelaten door de Open VLD-voorzitter omtrent de lijstvorming en de lijstnaam. Deze week werd duidelijk dat er geheime vergaderingen plaatsvonden (waarop ik uiteraard niet uitgenodigd werd) om het bestuur van Open VLD buitenspel te zetten.”

“Op de door mezelf samengeroepen Open VLD-vergadering van dinsdag 7/8 werd duidelijk dat het bestuur van Open VLD niet akkoord gaat met deze lijst en haar nieuwe naam. Aangezien de lijst ‘Open Liberaal’ niet gedragen wordt door de achterban van Open VLD heb ik de beslissing genomen om niet langer op deze (scheur)lijst te staan.”

“Ik blijf voor altijd Open VLD-er en zal mijn partij nooit verloochenen voor een postje. Het is zeer spijtig dat persoonlijke belangen boven partijbelangen gesteld worden. Ik wens aanzien te worden als een open en eerlijke politicus die iedereen recht in de ogen kan kijken. De manier waarop de lijst ‘Open liberaal’ tot stand is gekomen kan ik niet aanvaarden, zeker niet ten opzichte van mensen die al jaren trotse Open VLD-ers zijn.”

“Voor alle duidelijkheid: ik blijf bestuurslid en ondervoorzitter van Open VLD Koekelare.”

 Jan Lievens,
voorzitter Jong VLD Koekelare,
ondervoorzitter Open VLD Koekelare,
gemeenteraadslid Open VLD

Gezien het late uur van mijn thuiskomst, kon ik helaas om geen verduidelijking meer vragen bij Lievens of er dan al dan niet een Open VLD-lijst in de maak is waarmee men op zondag 14 oktober naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt en kon ik ook niet meer bij Henk Dejonghe terecht voor een reactie op deze recente ontwikkelingen. Wordt beslist vervolgt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in