CD&V Koekelare stelt vier nieuwe gezichten voor
De vier nieuwe gezichten van CD&V koekelare die mee de bakens willen uitzetten na 14 oktober, in het gezelschap van voorzitter Marnix Demey. Foto: Eric Vanhooren
Zoals CD&V-lijsttrekker Tom Pollentier reeds aanhaalde, kiest de CD&V van de Fransmansgemeente, voor verjonging en vernieuwing. “Een keuze met visie op langere termijn”, stelde voorzitter Marnix Demey tijdens de nieuwjaarsreceptie. “Deze keuze wordt consequent verdergezet bij de verdere lijstvorming. We zijn dan ook trots dat we nu al vier nieuwe, jonge en gedreven kandidaten aan jullie kunnen voorstellen.

“We zijn trots dat we al vier nieuwe, jonge en gedreven kandidaten kunnen voorstellen”, stelde lijsttrekker Tom Pollentier op de nieuwjaarsreceptie van CD&V in zaal Ons Huis. “We zetten de verjonging verder en gaan met een gedreven ploeg van ervaren politici en jong talent naar de kiezer, in de overtuiging dat wij het verschil kunnen maken. We hebben ambitie, want zes jaar oppositie is lang genoeg geweest. We moeten het vertrouwen van de kiezer zien te winnen, niet door grootspraak maar door elk op zijn manier mensen individueel aan te spreken en hen te overtuigen van de kwaliteit en de gedegen kennis van onze kandidaten; en zo proberen te voorkomen dat de lijst van de burgemeester bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de volstrekte meerderheid haalt.”

Keuzes maken

“Want zeg nu zelf: hoe goed de huidige bestuursploeg het ook doet en ons voorspiegelt, wij als CD&V zouden in moeilijke dossiers zoals bijvoorbeeld het plots sluiten van het jeugdhuis door onze burgervader en/of het zwaar beladen krachtbaldossier waarbij het bestuur via de wet vroeg om gehoord te worden op een gemeenteraadszitting, steeds kiezen voor dialoog en aan tafel gaan zitten met betrokkenen partijen om een afdoende oplossing te zoeken”, haalde Tom Pollentier uit.

De nieuwe lijsttrekker van de CD&V blikte ook nog even heel kort terug op de gevoerde kiescampagne en keuzes die zes jaar geleden gemaakt werden, waardoor de partij in de oppositie verzeild geraakte. “CD&V is geen oppositiepartij, laat anderen maar brullen en elkaar verwijten naar het hoofd slingeren, zij zijn daar beter in dan wij”, vervolgde Tom Pollentier. “CD&V hoort thuis in de meerderheid, hoort mee te besturen. En dat is de inzet en ons enige doel van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Wij willen mee in de cockpit zitten en het vliegtuig mee helpen besturen, zodat Koekelare een nieuw fris en jeugdig elan aangemeten krijgt.”

Tot slot wenste de kersverse lijsttrekker iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar, waarna voorzitter Marnix Demey met vol enthousiasme niet drie zoals aanvankelijk gezegd, maar wel vier nieuwe gezichten die hun kans wagen in de politiek in Koekelare, aan het publiek voor ter stellen.

Nieuwkomers

Het zijn: Sam Dewulf (23) wonende in de Zuidstraat in Koekelare. Sam woont nog samen met zijn ouders Rudi Dewulf (directeur bij Colruyt) en Karlien Depreitere (Zelfstandig fotograaf, FOTOKAzO) en zijn oudere broer Bram. Hij heeft een vriendin die luistert naar de naam Fien Hendryckx. Hij behaalde reeds een Master in de geschiedenis en momenteel is hij bezig met een bijkomende lerarenopleiding.

In de familie was zijn grootvader, Raf Depreitere, lange tijd politiek actief als voorzitter van CD&V Koekelare en fractieleider in de gemeenteraad. Zijn tante, Kaat Depreitere, was in de vorige legislatuur OCMW-voorzitter en zetelt nu nog altijd actief als gemeenteraadslid behorende tot de oppositie. Sam is dan ook een trotse telg van de jongste generatie ‘Depreiteres’ die hun naam en faam in Koekelare zeker niet gemist hebben. Hij is een echte ‘Chiroman’. De laatste vijf jaar is hij daar actief als hoofdleider en vertegenwoordigt hij deze jeugdbeweging in de jeugdraad.

Ook sportief komt Sam aardig uit de hoek. Zo speelt hij al een twaalftal jaar bij krachtbalclub ‘Durf en Win’ waar hij intussen ook jeugdtrainer is van de ‘pupillen’. Vorig jaar ging hij samen met een aantal Chiroleiders van start met minivoetbal. Naast dit alles is Sam ook nog eens muzikaal aangelegd en speelt hij piano. Als ‘jongste organist van het land’ speelde hij sinds zijn twaalfde jaar, tot voor enkele jaren, elke zaterdag op het orgel tijdens de Eucharistieviering in de Mokker. En of dit nog niet genoeg is speelt hij ook nog trompet en gitaar.

Ook Dries Bryon (35) is nieuw. Dries woont sinds kort in de Langewegel in Koekelare. Hij is de zoon van André Bryon en Marie-Louise Tratsaert. De gemeentepolitiek heeft bij hem thuis altijd wel een grote rol gespeeld. Hij is de derde generatie Bryon die zich kandidaat stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zowel zijn grootvader Achiel Bryon als zijn vader waren politiek bedrijvig. Zijn grootvader zetelde jaren in de gemeenteraad en zijn vader was OCMW-raadslid en gemeenteraadslid, waarvan ook zes jaar als schepen. Momenteel werkt Dries in Diksmuide als magazijnier bij de firma Plastinova. Aan Syntra West volgde hij ook een opleiding grafisch vormgever. Dries is al enkele jaren actief binnen CD&V Koekelare als secretaris van de afdeling en als verantwoordelijke voor de publiciteit van de partij.  

Net als Sam Dewulf is hij eveneens een echte ‘Chiroman’. Zo was hij tien jaar actief als leider bij Chiro Koekelare en nu nog actief bij de oud-leiding van Chiro Koekelare. Tijdens het paasweekend van de Chirojongens gaat hij steeds mee met de kookploeg.

Hij houdt van lezen (non-fictie), filmmuziek beluisteren en deelnemen aan plaatselijke quizzen. Een aantal jaren terug was hij o.a. ook te zien op televisie tijdens de Canvaskrak. Als supporter is hij vaak ook terug te vinden naast het krachtbalveld.  

Na al dat mannelijk geweld steekt ook vrouwelijk schoon de neus aan het politieke venster. Eerste vrouwelijke nieuwkomer die voorzitter Demey aankondigde is Ellen Lingier (36) afkomstig uit Torhout maar intussen al ruim 10 jaar wonende in Koekelare. Ellen is de mama van Tibo (4 jaar) en is afgestudeerd als maatschappelijk werker, waarna ze aan de slag ging als educatief medewerker bij Ziekenzorg (nu Samana). Daarna werkte ze tien jaar als stafmedewerker bij Beweging.net (het vroegere ACW) en ondertussen is Ellen al bijna drie jaar, het gezicht van CM Koekelare als CM-consulent.

Een jaar geleden was ze de bezieler en initiatiefneemster, samen met vrijwilligers, van het project ‘Uz Uzeke’, waar ze voor een prikje speelgoed en kledij voor kinderen aanbieden aan gezinnen die het net iets moeilijker hebben. Ellen kent ook een sterke passie voor muziek en organiseerde ze meer dan tien jaar, mee het jaarlijkse reggaefestival in Handzame en Kortemark. Zelf is ze toetsenist bij de Irie Vibes Band.

Daarnaast is ze ook gepassioneerd voor andere culturen en reizen. Zo werkte ze zeven jaar voor de ngo Wereldsolidariteit. Vandaaruit volgde ze projecten op in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Ook het zelf reizen zit haar in het bloed. Zo trok ze reeds naar Spanje, Frankrijk, Portugal, Tanzania, Zanzibar, Korea en Japan.

Ellen is een echte creatieve geëngageerde duizendpoot. Respectvol, Sociaal en Mensen (vooruit) helpen vormt de rode draad in haar leven, zo stelde voorzitter Demey.

Over de streep getrokken

Toen iedereen dacht dat de voorstelling van de nieuwe kandidaten was afgelopen, kwam er toch nog een verrassing uit de bus gevallen. Voorzitter Marnix had wel aangekondigd dat ze nog met iemand aan het onderhandelen waren en die ten gepaste tijd kenbaar zou gemaakt worden, toen plots in de persoon van Emily Huyghe (21), een jonge spring in ’t veld kwam aangehuppeld. Het enthousiasme van de andere kandidaten die door de aanwezigen op een hartelijk en warm applaus werden getrakteerd, werkte blijkbaar bij Emily aanstekelijk en kon ze haar opportunisme niet langer verbergen en zei ja.

Emily Huyghe (21) is woonachtig in de Koekelaarse deelgemeente Bovekerke. Ze is de dochter van Dirk Huyghe en Carine Decoster en is met haar 21 lentes de jongste in een gezin van drie kinderen. Emily heeft nog één broer en één zus. Ondertussen is ze ook al driemaal trotse tante en een vierde keer kan er elk moment bijkomen. Sven Stroom is haar vriend en toeverlaat.

Momenteel volgt Emily nu een specialisatiejaar begeleidster/opvoedster bij mensen met een beperking aan de hogeschool VIVES. Vorige zomer ging ze als jobstudent twee maanden aan de slag in het rusthuis, iets wat ze zeer graag deed.

En net als bij haar voorgangers is ook Emily actief in de jeugdwerking. Ze maakt deel uit van de KLJ jeugdbeweging van Beerst-Keiem-Leke. Ze gaat ook graag een avondje uit met vrienden. Verder helpt ze regelmatig waar nodig op het landbouwbedrijf van haar ouders en broer (melkkoeien, landwerk en moederdieren kippen).

Emily is zeer sociaal en enthousiast en hecht veel belang aan het vertoeven bij mensen en kennissen. Als fervent voetbalsupporter gaat ze ook samen met haar vader, trouw naar elke thuismatch van Club Brugge kijken.

Tot slot stelde voorzitter Marnix De mey nog dat Emily blij is om in de politieke voedsporen van haar opa (André Decoster) uit Gistel te kunnen treden. Ook aan de kant van haar papa (familie Huyghe) is er politiek bloed aanwezig.