Kristof Hendrickx volgt Nest Buijs op als burgemeester van Arendonk
Kristof Hendrickx (met roze trui) vierde zondagavond zijn verkiezingsoverwinning samen met de andere verkozenen van zijn partij. Nu mag hij ook de sjerp ombinden. Foto: Eddy Meulemans
Arendonk zal de komende zes jaar bestuurd worden door een coalitie van N-VA en CD&V. De 32-jarige Kristof Hendrickx van N-VA wordt de nieuwe burgemeester.

N-VA was afgelopen zondag de grote winnaar van de verkiezingen in Arendonk. Kristof Hendrickx behaalde met zijn ploeg 8 van de 23 zetels en werd daarmee de grootste fractie in de gemeenteraad. Toch leek hij naast de macht te grijpen, want de huidige coalitiepartners CD&V en SP.A startten begin deze week al meteen coalitiegesprekken op met elkaar.

Vooral op de sociale netwerksite Facebook lokten de onderhandelingen nogal wat ongenoegen uit. Bruno Leysen, een 30-jarige dakwerker uit het dorp, riep zijn dorpsgenoten zelfs op om vandaag op het marktplein te betogen 'voor N-VA en tegen een coalitie van verliezers'.

De volksbetoging zal uiteindelijk niet doorgaan, want donderdagavond kwamen N-VA en CD&V dan toch tot een akkoord. Samen beschikken zij over een ruime meerderheid van 15 van de 23 zetels in de gemeenteraad.

Nest Buijs zet stap terug

De nieuwe bestuursploeg wordt geleid door Kristof Hendrickx. Hij is 32 jaar, getrouwd, heeft een kind en is architect van beroep. Huidig burgemeester Nest Buijs (CD&V) zet 'in het belang van de parij' een stap terug. Hij wordt ook geen schepen.

De verdeling van de 'postjes' is nog niet gebeurd. Wel staat vast dat er een afgeslankt dagelijks bestuur komt van slechts zes beleidsmensen: een burgemeester en vijf schepenen. N-VA krijgt behalve de sjerp nog twee schepenambten. CD&V mag drie schepenen leveren.

A+ voor gesloten deur

Door het akkoord van 'geel en oranje' zitten SP.A, A+ en Vlaams Belang vanaf Nieuwjaar samen op de oppositiebanken. Benny Maes van A+ reageert ontgoocheld. 'Wat het finalegesprek moest worden van de onderhandelingen met CD&V en SP.A, is op een sisser uitgedraaid', bevestigt Maes. 'Wij waren als enigen op de afspraak en stonden letterlijk voor de gesloten deur. Niemand had ons verwittigd.'

Maes trekt hier naar eigen zeggen lessen uit. 'We zijn nog meer gedreven om vanuit de oppositie het beleid kritisch te volgen. De nieuwe meerderheid mag zich alvast opmaken voor een stevige oppositie.'