Hoe ga je om met ruis?
Deze foto werd gemaakt met een gevoeligheid van 1.600 ISO, en er zit heel wat ruis in (goed te zien op de achtergrond en in de huid). Door de omzetting naar zwart-wit stoort de ruis minder. Foto: Erik Derycke
Als je de gevoeligheid van je camera verhoogt, krijg je vaak lelijke ‘ruis’ in je foto. Die wegkrijgen is niet eenvoudig.

Louis Weckx vraagt: “Ik fotografeer toneelvoorstellingen met een Canon EOS 400D op ISO 1.600. Er zit veel ruis in mijn foto’s. Wat kan ik doen om dat te vermijden?”

In theaterzalen is er weinig licht. De enige manier om dan een goed belichte foto te maken, is inderdaad de gevoeligheid (ISO-waarde) van uw camera te verhogen (de flitser gebruiken is géén optie!). Maar een hoge gevoeligheid heeft als gevolg dat er meer ‘ruis’ in de foto komt. Ruis is vooral in egale kleurvlakken goed te te zien als een patroon van gekleurde puntjes (kleurruis) of puntjes die veel helderder zijn dan de omringende (helderheidsruis).

Een nieuwere camera dan uw 400D produceert doorgaans iets minder ruis, omdat de cameratechnologie nog steeds evolueert. Maar de grootste verbetering zal u zien op een digitale camera met ‘full frame’ beeldsensor zoals de Canon 5D. Het oppervlak van een full-frame sensor is anderhalve keer groter dan de sensor in uw toestel, waardoor er bij dezelfde gevoeligheid minder ruis voorkomt. Helaas zijn dergelijke full-frame toestellen ook heel duur.

U kan de ruis ook na de opname proberen weg te werken. Dat gaat het best wanneer u in RAW-formaat werkt. RAW-software zoals Adobe Lightroom bevat hulpmiddelen om de effecten van ruis te verminderen. Er bestaat ook speciale software om ruis te verwijderen, maar die is vrij prijzig.

U zou ook kunnen overwegen om uw foto’s om te zetten naar zwart-wit. De ruis zal dan minder storen, en doen denken aan de ‘korrel’ van gevoelige zwart-wit negatieffilm.