Werk je best met JPEG of RAW?
Links de onbewerkte foto in JPEG-formaat, rechts de bewerkte RAW-opname. Door in RAW te fotograferen konden we de helderheid en de kleuren probleemloos aanpassen. Foto: Erik Derycke
Op heel wat camera’s kan je kiezen of je foto’s maakt in JPEG- dan wel in RAW-formaat. Welke formaat je best kiest, is een persoonlijke keuze.

 Chris Bruyninckx vraagt: “mijn digitale camera maakt foto’s in JPEG-formaat. Maar ik kan ook een RAW-formaat instellen. Wat is de beste keuze?”

Beide formaten hebben hun voor- en nadelen. Het grote voordeel van JPEG is dat het snel werkt. De beelden die je van het geheugenkaartje haalt, zijn meteen klaar om bekeken te worden, en je kan ze naar vrienden mailen, op een website zetten of laten afdrukken bij een fotoservice. De nadelen van JPEG komen aan het licht wanneer je je foto’s wil nabewerken met beeldbewerkingssoftware. Je kan niet veel meer aan bijvoorbeeld de helderheid, kleur of scherpte veranderen zonder dat de kwaliteit van je foto eronder lijdt.

Werken in RAW geeft je veel meer speelruimte bij nabewerking. Een RAW-bestand bevat eigenlijk de ‘ruwe’, onbewerkte beeldinformatie die je camera vastlegt. Daarom nemen RAW-bestanden meer plaats in op een geheugenkaart. Wanneer je in nabewerking foto’s lichter of donkerder maakt, de kleuren aanpast en foto’s verscherpt, heb je bij RAW veel meer informatie om mee te beginnen, en is het resultaat daardoor beter. Binnen bepaalde grenzen kan je zelfs onder- of overbelichte foto’s nog redden. De bewerkingen worden apart van het RAW-bestand opgeslagen, zodat je altijd naar het originele bestand kan terugkeren.

Om RAW-bestanden te bekijken en te bewerken, is speciale software nodig. Bij uw camera zat waarschijnlijk een programma dat de RAW-bestanden van uw camera kan bewerken. Programma’s zoals Adobe Lightroom en Apple Aperture kunnen overweg met de RAW-formaten van verschillende cameratypes.
Om het meeste uit het RAW-formaat te halen, zal u elke foto apart moeten beoordelen en waar nodig bewerken. Dat vergt uiteraard veel tijd. Daarom werken nieuws- en sportfotografen doorgaans in JPEG: zij hebben geen tijd om foto’s uitgebreid te bewerken voor ze die doorsturen naar redacties of persagentschappen. Maar wil u de best mogelijke kwaliteit uit uw camera halen, probeer dan gerust uit wat u met RAW kan doen.