Bietensoepje
Foto: Dorien Knockaert
Om in roze sferen te blijven: een bietensoepje. Als je interessant wilt doen, kan je het ook borscht noemen, maar ik vind dat niet zo’n appetijtelijk woord. Zo heet het wel bij Claudia Roden, in haar fameuze kookboek De Joodse Keuken. Heel leuk boek om in te lezen is dat, want het zit vol kleine en grote geschiedenissen. Om te koken gebruik ik het niet zo vaak; alleen voor deze soep eigenlijk, die ik dan ook nog een beetje gepimpt heb, met feta.

Feta zou ik zowat overal bij kunnen eten, maar ik probeer mij in te houden. Borscht is vooral populair in Letland, schrijft Roden, en het is een klassieker in Joodse restaurants. Voila, dat weten we dan ook weer.

Het is geen soep om grote kommen van leeg te lepelen, meer een klein licht lunch- of voorgerechtje. 150 ml per man volstaat ruimschoots.

Bietensoepje

Voor 8 à 10 personen:
500 g rauwe rode bietjes (vind je in de biowinkel of in Turkse en Marokkaanse winkels)
1 liter water
1 citroen
Half bakje zure room (ca. 1 theelepel per persoon)
Halve blok feta (ca. 1 theelepel per persoon)
zout, peper, fijne suiker

1. Schil de bietjes en snijd ze in gelijkmatige dobbelsteentjes.

2. Zet ze op het vuur in 1 liter water met een snuif zout en kook ze ongeveer een uur, tot ze zacht maar niet plat zijn en hun aardsmaak naar de achtergrond verdwenen is.

3. Laat de soep helemaal afkoelen. (Je kan hem een dag op voorhand maken)

4. Breng hem op smaak met peper, zout, suiker en citroensap. Het is de bedoeling dat je een licht zoet-zuureffect krijgt. Als je denkt dat je er bent, ben je er nog niet en moet je nog bijwerken, vooral met citroen en kleine beetjes suiker (goed roeren, zodat de suiker telkens oplost voor je proeft). Je zal merken dat het dan veel frisser wordt. (Bericht aan de Tontina’s: voor jullie had ik het eigenlijk nog niet genoeg op smaak gebracht, stelde ik de volgende dag vast. Een schaand!)

5. Schep de soep in glaasjes, kommetjes of kopjes. Schep er telkens een royale portie zure room bij en kruimel er wat feta over. (Maak een aparte, kleine portie om eerst eens te testen welke verhouding tussen soep, room en feta je het beste smaakt)